Bo Xilaiju dosmrtna ječa

Kitajsko sodišče je zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe položaja obsodilo nekdaj vplivnega člana komunistične partije.

Objavljeno
22. september 2013 10.35
CHINA-POLITICS/BO-VERDICT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Peking - Kitajsko sodišče je nekdaj vplivnemu veljaku kitajske komunistične partije Bo Xilaiju zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe položaja danes izreklo dosmrtno zaporno kazena. Bojev zagovornik za zdaj ni napovedal, ali se bo na sodbo pritožil.

»Sodišče obsoja Bo Xilaija na dosmrtno ječo zaradi jemanja podkupnin, odvzema mu tudi politične pravice in odreja zaplembo njegovega premoženja,« so še zapisali v razsodbi. Po navedbah sodišča naj bi Bo sprejel za 20,4 milijona juanov (3,3 milijona dolarjev) podkupnin.

Sojenje se je začelo konec avgusta, Bo pa je med procesom vse obtožbe zanikal, priznal je le »nekaj odgovornosti«, ker ni raziskal poneverbe petih milijonov juanov.

Škandal v zvezi z Bojem je izbruhnil februarja lani, ko je njegova desna roka, mestni policijski načelnik Wang Lijun, prebegnil na ameriški konzulat v Chengduju. Tam naj bi razkril, da sta policija in Bo poskušala prikriti umor britanskega poslovneža Niela Heywooda.

Truplo 41-letnega Heywooda so našli v hotelu v Chongqingu novembra 2011. Takrat so kot vzrok smrti navedli infarkt, po Wangovem razkritju na ameriškem konzulatu pa se je izkazalo, da je bil zastrupljen.

Umora je bila obtožena Bojeva soproga Gu Kailai, ki je poslovno sodelovala z Britancem. Na zelo odmevnem procesu, ki je trajal le en dan, je bila avgusta lani obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom, kar pomeni, da bo preostanek življenja najverjetneje preživela za zapahi.

Proces proti Boju je precej drugačen od preteklih podobnih sojenjih, saj obtoženi kitajski politiki načeloma priznajo krivdo, Bo pa ostro zavrača vse očitke. Obenem je kazal odkrito zaničevanje do vseh prič, tudi do svoje soproge, ki jo je označil za neprištevno. Bo je še priznal, da je imel zunajzakonska razmerja ter da se je v jezi Gujeva preselila v Veliko Britanijo.