Bob se je pokesal

Nekdanjega republikanskega člana predstavniškega doma ameriškega kongresa Boba Neya so obsodili na dve leti in pol zaporne kazni zaradi korupcije, povezane s kolegom-lobistom Jackom Abramoffom.

Objavljeno
20. januar 2007 09.28
Bob Ney zapušča zvezno sodišče v Washingtonu
Washington - Nekdanjega republikanskega člana predstavniškega doma ameriškega kongresa Boba Neya iz Ohia so obsodili na dve leti in pol zaporne kazni zaradi korupcije, povezane z nekdanjim republikanskim lobistom Jackom Abramoffom. Ney se je pred izrekom kazni pokesal, vendar pa mu je sodnica Ellen Huvelle izrekla celo višjo kazen, kot je zahtevalo tožilstvo.

Trenutno v zaporu v Floridi

Jack Abramoff trenutno sedi v zaporu zaradi nečednih poslov na Floridi, vendar še naprej sodeluje z FBI v preiskavi skorumpiranih kongresnikov, ki so od njega sprejemali denar in druge usluge za glasove o zakonih, ki so bili v interesu njegovih strank. Bob Ney je prejemal denar za politične kampanje, vstopnice za različne prireditve, plačana potovanja in druga darila, v zameno pa je glasoval, kot je naročil Abramoff.

Sodnica Huvellejeva je Neyju povedala, da si zasluži ostro kazen, ker je izdal zaupanje ljudi, ki so ga poslali v kongres. Poleg dveh let in pol zapora v Zahodni Virginiji mu je odmerila še 6000 dolarjev kazni in dve leti pogojnega izpusta po odsluženi kazni. Ney se je na sodišču branil z alkoholizmom in njegovi odvetniki so našli na kupe prič, ki so potrdile, da je bil Ney od leta 2001 naprej večino delovnega časa pod vplivom alkohola.

Sodnica je dejala, da se takšne korupcije, ki je trajala tako dolgo časa, ne da opravičiti le z alkoholizmom. Ne glede na vse pa bo Bob Ney še vedno dobival kongresno pokojnino. Če se bo upokojil leta 2016 bo na leto upravičen do 29.000 dolarjev, ker je v kongresu delal skupaj 12 let.