Bodo Huseinova soobtoženca usmrtili v nedeljo?

Usmrtitev nekdanjega vodje obveščevalne službe in nekdanjega vodje iraškega revolucionarnega sodišča, ki sta bila skupaj s Sadamom Huseinom obsojena na smrt, so prestavili na nedeljo.

Objavljeno
04. januar 2007 11.34
Bagdad - Usmrtitev vodje obveščevalne službe med pokolom šiitov v vasi Dudžail leta 1982 Barzana al Tikritija in nekdanjega vodje iraškega revolucionarnega sodišča, Avada Ahmeda al Bandarja, ki sta bila skupaj s strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom obsojena na smrt, so prestavili na nedeljo, potem ko naj bi ju po prvih napovedih usmrtili že danes, je danes sporočil iraški šiitski poslanec Baha al Aradži.

"Prepričan sem, da bo usmrtitev izvedena v nedeljo," je še dejal predstavnik skupine iraškega šiitskega klerika Moktade al Sadra al Aradži. Da je usmrtitev preložena, je potrdil tudi neimenovani visoki predstavil iraške vlade, ki je poudaril, da so izvršitev smrtne kazni prestavili zaradi "mednarodnega pritiska".

Proti usmrtitvi se je v sredo izrekla visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour, ki je iraškega predsednika Džalala Talabanija pozvala, naj prepreči usmrtitev dvojice. Kot je dejala, mednarodno pravo dovoljuje izvrševanje smrtne kazni kot izjemen ukrep s strogimi pravnimi omejitvami.

Iraški predstavnik zanika poniževanje Huseina pred usmrtitvijo

Iraški svetovalec za nacionalno varnost Muvafak al Rubaj, ki je prisostvoval na sobotni usmrtitvi strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina, je za ameriško televizijo CNN zanikal, da bi pred obešanjem nekdanjega voditelja poniževali, priznal pa je da je prišlo do nekaj kršitev. Iraški ugrabitelji so medtem objavili posnetek petih pogodbenih delavcev, štirih Američanov in Avstrijca, ki so jih v Iraku ugrabili pred približno sedmimi tedni.

Kot je povedal al Rubaj, naj bi navzoči, ki so ob usmrtitvi vzklikali "Moktada, Moktada, Moktada" v znak podpore Moktadi al Sadru, voditelju šiitskih skrajnežev, izvajali le skupne molitve in prošnje, ki so jih naslovili na Moktado al Sadra. "Če sem pošten, ne vem, kje je tu ponižanje. Moktada, Moktada, Moktada ni slaba ali nespodobna beseda ali kletvica," je poudaril al Rubaj.

Al Rubaj je še pojasnil, da so izvrševalci smrtne kazni in drugi iraški predstavniki plesali okrog Huseinovega trupla v skladu z iraško tradicijo. "To je tradicija Iračanov - plešejo okrog trupla in s tem izražajo svoja čustva," je povedal al Rubaj, ki je izrazil podporo objavi spornega posnetka, saj so po njegovem mnenju tako dokazali, da je do usmrtitve res prišlo.

Iraške oblasti so medtem aretirale iraška paznika, osumljena, da sta na skrivaj posnela Huseinovo usmrtitev. "Paznika, uslužbenca pravosodnega ministrstva smo zadržali na zaslišanju, vendar proti njima še nismo vložili obtožnice," je povedal šiitski poslanec Sami al Askari, ki je tudi prisostvoval na usmrtitvi.

Ugrabljeni Američani in Avstrijca so v dobrem stanju

Iraški ugrabitelji so medtem objavili posnetek štirih ugrabljenih Američanov in Avstrijca. Kot kaže posnetek, ki ga je objavila avstrijska televizija ORF, so možje v dobrem zdravstvenem stanju, eden od njih pa je izjavil, da jih na svobodo ne bodo izpustili pred izpustitvijo vseh zapornikov iz ameriških in britanskih zaporov v Iraku.