Bodo Jocića zaradi pomanjkanja dokazov izpustili?

Konec oktobra se izteče rok, do katerega mora tožilec podati obtožnico proti Sretenu Jociću, sicer ga bodo morale srbske oblasti izpustiti na prostost. Preiskovalni sodnik pa se je iz Zagreba vrnil brez dokazov.

Objavljeno
08. oktober 2009 13.50
Ma. J.
Ma. J.
Beograd - Preiskovalni sodnik posebnega srbskega sodišča Vučko Mirčić, ki vodi proces proti Sretenu Jociću, znanemu tudi kot Joca Amsterdam, se je iz Zagreba, ki ga je obiskal, da bi se seznanil z dokazi, ki jih je proti Jociću zbrala Hrvaška, vrnil vidno nezadovoljen, piše srbski Press.

Namesto dokazov, da je Jocić naročil in organiziral umor lastnika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića, je namreč hrvaški tožilec Mirčiću podal samo izjavo zaščitene priče. Srbski preiskovalni sodnik je po vrnitvi v Beograd zato celo izjavil: »Jocovi odvetniki imajo razlog za slavje

 

Press še piše, da je neimenovani vir iz srbskega posebnega sodišča dejal, da je Srbija z aretacijo Željka Milovanovića in Milenka Kuzmanovića za rešitev Pukanićevega umora storila veliko več, kot pa Hrvaška.

 

Informacije, ki jih navaja Press sicer niso uradne. Predstavnica posebnega sodišča Maja Kovačević - Tomić je namreč dejala, da je preiskava proti Jociću službena skrivnost, zato informacij ni mogla potrditi, pa tudi predstavnik županijskega sodišča v Zagrebu, sodnik Krešimir Devčić, je dejal, da z obiskom srbskega preiskovalnega sodnika ni seznanjen.

 

Jocića so v Beogradu zaradi suma, da je organiziral Pukanićev umor, aretirali 27. aprila. Vse od takrat je v priporu, konec oktobra pa se izteče rok, do katerega mora biti proti njemu podana obtožnica ali pa morajo preiskovalci prositi za razširitev preiskave. V nasprotnem primeru bodo morale srbske oblasti Jocića izpustiti na prostost.