Bodo PKK umaknikli s črne liste terorističnih organizacij?

Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu je odločilo, da se ima brat voditelja kurdskih upornikov Osman Öcalan pravico pritožiti zaradi uvrstitve PKK na črno listo terorističnih organizacij.

Objavljeno
18. januar 2007 15.21
Luxembourg - Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu je v primeru prepovedane in uradno že nekaj let neobstoječe Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo je EU leta 2002 uvrstila na seznam terorističnih organizacij, danes odločilo, da se ima brat voditelja kurdskih upornikov Osman Öcalan pravico pritožiti zaradi uvrstitve PKK na črno listo. O morebitni odstranitvi organizacije s seznama bo moralo v skladu z današnjo odločitvijo znova presojati sodišče prve stopnje.

Sodišče v Luksemburgu je danes tako zavrnilo lansko odločitev sodišča nižje stopnje, da pritožba Öcalana ni veljavna, saj PKK ne obstaja več. "Sodišče meni, da organizacija ne more obstajati le do te mere, da je lahko podvržena ukrepom EU, obenem pa ne obstaja v zadostni meri, da bi se lahko pritožila na odločitev," se glasi del današnje razsodbe.

PKK je 15 let vodila oborožen in krvav upor Kurdov zoper Turčijo, da bi ustanovila neodvisno kurdsko državo na jugovzhodu Anatolije, kjer živijo pretežno Kurdi. Organizacija se je leta 2002 preoblikovala in preimenovala v Kongres za svobodo in demokracijo Kurdistana (KADEK), ki ga še naprej vodi voditelj kurdskih upornikov v Turčiji Abdulah Öcalan , ki je od leta 1999 zaprt v turškem zaporu.

Na črni listi terorističnih organizacij je več kot 50 organizacij in posameznikov, med njimi tudi vladajoče palestinsko gibanje Hamas, baskovska separatistična organizacija Eta in šrilanški Tamilski tigri. EU seznam posodablja približno na pol leta, za organizacije in posameznike na črni listi pa velja prepoved potovanja in zamrznitev premoženja.