Bodoči belgijski kralj: »Zavedam se odgovornosti.«

53-letni belgijski princ Filip, ki bo očeta v kratkem nasledil na prestolu, je prvič javno nagovoril ljudstvo.

Objavljeno
04. julij 2013 18.16
BELGIUM-MONARCHY/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Antwerpen - Belgijski princ Filip je danes dejal, da se »dobro zaveda« dolžnosti, ki mu jih bo prinesla nova vloga. To je bil njegov prvi javni nastop, potem ko je njegov oče, kralj Albert II., v sredo napovedal, da bo abdiciral. V izjavi pa je bilo čutiti prestolonaslednikovo napetost.

»Rad bi izkazal spoštovanje očetu za njegovo 20-letno vladanje. Zelo dobro se zavedam odgovornosti na svojih ramenih«, je novinarjem princ dejal v Antwerpnu in dodal: »Nadaljeval bom z vso zavzetostjo in predanostjo.«

53-letni princ je deloval precej napeto in ni odgovarjal na vprašanja v zvezi s sredino izjavo njegovega očeta, belgijskega kralja Alberta II., da bo 21. julija zapustil prestol.

Albert II. se bo v zgodovino Belgije zapisal kot prvi kralj, ki je abdiciral prostovoljno, to pa se bo zgodilo na državni praznik. Kot razlog za to odločitev je navedel starost in zdravstvene težave.

Pristojnosti belgijskega kralja so sicer zelo omejene. Kljub temu pa je Albert II. odigral osrednjo vlogo kot posrednik v dolgotrajni politični krizi v državi v letih 2010 in 2011.

V belgijskih medijih trenutno potekajo razprave, ali bo šel Philippe po poti svojega živahnega očeta ali pa se bo oprijel bolj tradicionalnega stila svojega strica, nepopustljivega kralja Baudouina, ki je vladal pred Albertom II.