Bogastvo lasuljaskega posla

Slovenija ter Bosna in Hercegovina sta za trgovce z lasmi povsem nezanimivi. 

Objavljeno
28. september 2012 22.35
regent/UTRINEK
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Kupci las za naročnike iz Ukrajine so se te dni s Hrvaške vrnili praznih rok. Zaradi nakupov so obiskali Zagreb, poleg glavnega mesta pa še Sisak, Osijek in Đakova – brez uspeha, saj ni nihče želel zaslužiti denarja s prodajo svojih las.

Pred nedavnim so hrvaško obiskali trgovci z lasmi. Ti hodijo od države do države, od mesta do mesta in ponujajo po 13,5 evra za 100 gramov las. Večjega uspeha niso imeli, saj so njihove borše ostale bolj ali manj prazne. Mnogo uspešnejši so bili v Srbiji, kjer so v več mestih, kot so Beograd, Novi Sad, Niš ali Kragujevac kupili vsaj deset kilogramov las. Pravijo pa, da so imeli dobre izkušnje z nakupom las tudi v Bolgariji in Romuniji, da pa v sosednji Bosni in Hercegovini ne nameravajo poskusiti, »saj muslimansko prebivalstvo praviloma na prodaja svojih las«. Slovenije pa se izogibajo, saj, kot pravijo, »imajo Slovenci visoke plače in nihče niti ne pomisli, da bi prodal svoje lase«.

»V Srbiji je veliko revnih ljudi, ki imajo dolge lase in jih prodajajo,« je povedal posrednik, sicer Moldavec, ki je, po pisanju Jutarnjega lista več ur zaman čakal v nekem frizerskem salonu sredi Zagreba, da bi se tudi kdo iz hrvaške prestolnice odzval na oglas in prodal svoje lase. Kot je pojasnil, je cena las odvisna od dolžine, gostote in dejstva, ali so pobarvani. Za 100 gramov las, ki so dolgi 35 centimetrov, plačajo dobrih 13 evrov, če so pobarvani, pa cena pade na eno samo kuno. Več plačajo za naravno svetle lase. Ne glede na ponudbo, je ostal praznih rok. Po nekaterih podatkih, se v t. i. lasuljarskem poslu (pa tudi zaradi podaljševanja las) vsako leto na svetu »obrne« dobra milijarda evrov.