Boj proti sovraštvu: papež poljubil muslimana

Provokacija je užalila veliko občutljivih vernikov.

Objavljeno
17. november 2011 10.50
Posodobljeno
17. november 2011 12.41
S. U.
S. U.
RIM – Vatikan je napadel novo oglaševalsko kampanjo United Colors of Benetton. Oglaševanje, katerega sestavni del je boj proti sovraštvu, v fotomontaži prikazuje papeža Benedikta XVI., ki poljublja islamskega verskega voditelja. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je fotografije že označil za nesprejemljive in poudaril, da Vatikan Benettonu nikoli ni dal dovoljenja za uporabo podob svetega očeta.

Žalitev za vernike

»Gre za pomanjkanje spoštovanja do papeža in za žaljenje vernikov po vsem svetu. Je nazoren primer kršenja osnovnih pravil oglaševanja, ki s provokacijami samo vzbuja pozornost kupcev,« je v izjavi za Reuters dejal Lombardi.

Benetton združuje svetovne voditelje

Toda papež ni edina domnevna žrtev reklamne kampanje. Na eni od fotomontaž lahko vidimo, kako ameriški predsednik Barrack Obama poljublja venezuelskega voditelja Huga Chaveza, medtem ko na drugi okuša ustnice kitajskega predsednika Huja Dzintaa (Hu Jintao). Oglaševalci niso izpustili niti evropskih voditeljev, saj sta si namišljene poljube izmenjevala tudi Sarkozy in Merklova.