Boj za položaj srbskega premiera

Ker Srbska radikalna stranka nima partnerjev za oblikovanje vlade, se je za položaj premiera že začel srdit spopad med strankami demokratskega bloka.

Objavljeno
26. januar 2007 10.29
Vojislav Koštunica
Beograd – Srbska volilna komisija je v četrtek zvečer potrdila svojo torkovo začasno poročilo, na podlagi katerega je za zmagovalko razglasila Srbsko radikalno stranko (SRS). Danes je uradni začetek postopka za oblikovanje novega skupščinskega sklica. Ker radikalci nimajo partnerjev za oblikovanje vlade, se je za položaj premiera že začel srdit spopad med strankami demokratskega bloka.

Nova skupščina mora biti konstituiran najpozneje do 24. februarja, ko začne teči 90-dnevni rok za oblikovanje prihodnje srbske vlade. Če Srbija ne bo dobila vlade do konca maja, mora njen predsednik razpisati nove volitve.

Uradni volilni izidi

Tudi četrtkovi končni uradni volilni izidi so potrdili razdelitev poslanskih sedežev v novem skupščinskem sklicu. SRS, ki jo začasno vodi Tomislav Nikolić, jih bo imela tudi v prihodnje največ (81), njej pa sledi Demokratska stranka (DS) srbskega predsednika Borisa Tadića (64), zveza DSS-NS premiera Vojislava Koštunice (47), G17 Mlađana Dinkića (19), socialisti (SPS Ivice Dačića (16) in zveza LDP-LSV-GSS-SDU Čedomirja Jovanovića s 15 mandati. Preostalih osem mandatov je pripadlo petim manjšinskim strankam.

Nova ustava predsedniku države ne nalaga, da mora mandat za sestavo nove vlade zaupati stranki, ki je dobila največ glasov. Radikalci so sicer javno priznali, da nimajo partnerja za oblikovanje vlade, vendar menijo, da bi jim moral Tadić mandat zaupati že zaradi pristojnosti.

Đelić kandidat za premiera iz vrst DS

Tadićeva DS je že med predvolilno kampanjo napovedala, da bo njen kandidat za premiera Božidar Đelić, ki je bil finančni minister v vladi marca 2003 umorjenega predsednika vlade Zorana Đinđića. DS odločno vztraja pri stališču, da ji kot stranki z največ glasov v demokratskem bloku pripada mandat za sestavo vlade. Koštunica in njegovi ministri pa zatrjujejo, da so stranke iz njihove vlade dobile skupno le 50.000 glasov manj kot radikalci oziroma več kot DS in da so na nedeljskih volitvah zanesljivo dosegle najboljši rezultat od vseh tranzicijskih vlad.

Kot so pojasnili, mislijo na glasove zveze Koštuničeve DSS, Nove Srbije Velimirja Ilića, Dinkićeve G17 plus in Liste za Sandžak. Vse omenjene stranke bodo v parlamentu imele skupno 68 mandatov, kar je več kot jih je dobila DS (64). Tadičeva stranka je že pred tem opozarjala Koštunico, naj si ne poskuša lastiti tudi mandatov strank iz njegove dosedanje vlade, ki se volitev niso udeležile v zvezi DSS-NS.