Boleča izguba glasov za Angelo Merkel

Nemški krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel so v nedeljo sicer zmagali na deželnih volitvah v Posarju, Turingiji in na Saškem, a z manjšimi deleži glasovi kakor pred petimi leti.

Objavljeno
30. avgust 2009 23.48
P. Ž.
P. Ž.
Berlin - Nemški krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel so v nedeljo sicer zmagali na deželnih volitvah v Posarju, Turingiji in na Saškem, a z manjšimi deleži glasovi kakor pred petimi leti. V Posarju, majhni deželi ob meji s Francijo, so po rezultatih vzporednih volitev televizije ARD dobili 34 odstotkov glasov ali kar trinajst odstotnih točk manj.

 

Preboj je uspel neosocialistični Levici, ki je pod vodstvom Oskarja Lafontaina zbrala 21 odstotkov glasov. Ni izključeno, da bi Levica sestavila deželno vlado s socialdemokrati (SPD), ki so dobili 25 odstotkov glasov. To bi bila prva rdeče-rdeča naveza (sodelovali bi lahko še Zeleni) na zahodu Nemčije. Tudi v vzhodnonemški Turingiji, je CDU zmanjšala delež s 43 na 32 odstotkov.

 

Doslej je CDU vladala sama, zdaj pa imajo tri levosredinske stranke dovolj glasov za sestavo vlade. Le na Saškem je CDU uspelo doseči skoraj enak rezultat kot leta 2004 (41 odstotkov) in bo lahko sestavila vlado z želenimi partnerji liberalci (FDP). Njihov izkupiček se je v treh deželah gibal med osmimi in desetimi odstotki ali v povprečju za štiri odstotke točke več kakor leta 2004. Zeleni pa so povsod dobili okoli šest odstotkov. Na Saškem se je uspelo čez petodstotni prag za las prebiti tudi skrajnodesničarski NPD. Čeprav SPD v nobeni deželi ni uspelo znatno izboljšati slabih izkupičkov (na Saškem spet samo deset odstotkov), je njihov kanclerski kandidat Frank-Walter Steinmeier v odločitvi volivcev prepoznal pozitivno znamenje pred zveznimi parlamentarnimi volitvami 27. septembra. Ljudje v Nemčiji po njegovih besedah nočejo vladavine konservativcev in (neoliberalno navdahnjene) FDP.

 

Od našega dopisnika


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela