Bolgari in Romuni uresničili svoje evropske sanje

Romuni in Bolgari so slovesno praznovali prihod novega leta in svoj vstop v Evropsko unijo. Evropski predstavniki so Bolgariji in Romuniji zaželeli najboljše v letu 2007.

Objavljeno
01. januar 2007 19.13
Bukarešta/Sofija - Romuni in Bolgari so minulo noč slovesno obeležili ne le prihod novega leta, temveč tudi vstop v Evropsko unijo. Z bučnimi koncerti na prostem, veličastnimi ognjemeti, govori optimizma polnih predstavnikov nacionalnih oblasti in evropskih institucij, predvsem pa z upanjem na boljše življenje je več deset tisoč ljudi na ulicah Bukarešte in Sofije odštevalo zadnje minute do pridružitve povezavi, ki zdaj po novem šteje 27 držav.

Dobrodošla Evropa v Sofiji

"Danes so se izpolnile sanje, sanje več generacij Bolgarov, ki so si že od nekdaj želeli živeti skupaj z ostalimi narodi v svobodni in demokratični Evropi v miru in blaginji," je pred zbrano množico dejal bolgarski premier Sergej Stanišev. Točno opolnoči so na osrednjem trgu v Sofiji, kjer se je zbralo kakih 30.000 ljudi, spustili v zrak več sto rdečih balonov v obliki srca in z napisom "Dobrodošla Evropa".

Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je v govoru opolnoči poudaril, da je 1. januar 2007 "eden najpomembnejših datumov v bolgarski zgodovini". Kot je dejal, državo v EU čaka veliko dobrega, vendar pa bo "naš uspeh v prihodnje odvisen ne toliko od evropskih sredstev kot od našega lastnega dela".

Romunski premier Calin Tariceanu, ki je v Bukarešti gostil številne visoke predstavnike EU, je govoril o "trenutku, na katerega so Romuni čakali 17 let". Priznal je, da proces približevanja uniji ni bil lahek, sedaj pa Romunijo po njegovih besedah čaka še veliko dela pri "resnični integraciji".

Medtem ko je Tariceanu praznoval vstop v EU na trgu revolucije, je predsednik države Traian Basescu zaradi spora s premierom navduševal množico na trgu pred univerzo, ki je priljubljeno zbirališče prebivalcev Bukarešte vse od padca komunizma leta 1989. "Romunija, smo se na začetku nove poti, poti našega veselja, poti naše zmage. EU vam zagotavlja svobodo in možnost prostovoljnih odločitev," je oznanil Basescu.

Steinmeier in Barroso čestitala Bolgariji in Romuniji

Romune sta v živo pozdravila evropski komisar za širitev Olli Rehn in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, katerega država je z današnjim dnem prevzela predsedovanje EU. "Dobrodošli v EU," sta jim zagotovila. Oba bosta danes odpotovala v Sofijo in dobrodošlico izrekla še Bolgarom.

"1. januar 2007 je zgodovinski dan, ki ga je treba proslaviti," je v dobrodošlici Romuniji in Bolgariji prek videopovezave dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Čestitam državljanom in voditeljem Romunije in Bolgarije za pogum, odločnost in trud, ki so ga vložili v priprave na članstvo," je dodal. "S sprejetjem teh dveh članov naše družine bo obogatena naša kultura, dediščina, okrepile pa se bodo tudi naše medsebojne vezi in gospodarstva," je menil.

Romuniji in Bolgariji je čestitala tudi britanska zunanja ministrica Margaret Beckett. Njuno članstvo v povezavi je označila za "velik dosežek" ter ocenila, da bosta državi "dali EU svoj prispevek".
Romuni in Bolgari so sicer 1. januar pričakali uro prej kot večina ostalih državljanov EU, saj sta v drugačnem časovnem pasu. Tik pred polnočjo je Bolgarija v nedeljo zvečer zaprla dva reaktorja v jedrski elektrarni Kozloduj, kot je to iz varnostnih razlogov zahtevala EU. "Naša država plačuje visoko ceno za vstop v EU," je ob tem dejal direktor nuklearke Ivan Genov.