Bolgarija in Romunija v vojno proti Iranu?

Bolgarski in romunski mediji pišejo, da George Bush izgublja potrpljenje v sporu s Teheranom, menda pa se pripravlja na to, da bo še pred koncem aprila izvedel letalski napad na iranske jedrske obrate.

Objavljeno
02. februar 2007 07.00
Ameriški predsednik George Bush
Budimpešta – Kakor pišejo bolgarski in romunski mediji, ameriški predsednik George Bush izgublja potrpljenje v sporu s Teheranom, menda pa se že pripravlja na to, da bo še pred koncem aprila izvedel letalski napad na iranske jedrske obrate. Sofijska časopisna agencija Novinite in bukareški dnevnik Evenimentul Zilei navajata, da ZDA v Črnem morju že nekaj časa kopičijo vojsko in se pripravljajo, da bodo v morebitnem napadu uporabile tudi nove zmogljivosti v Bolgariji in Romuniji.

To pomeni, da bodo v primeru ameriškega letalskega napada na Iran nekatera ameriška oporišča v Bolgariji in Romuniji začela delovati še pred uradnim odprtjem. Kakor navajajo mediji, naj bi v enem romunskem in dveh bolgarskih oporiščih skrbeli za oskrbo z gorivom ameriških letal, ki bi sodelovala v akciji proti Iranu.
Bližnje odprtje oporišč v teh balkanskih državah, ki sta od leta 2004 članici Nata, je sestavni del ameriškega prestrukturiranja vojaških sil in razmeščanja enot blizu potencialnih kriznih žarišč in problematičnih območij na Bližnjem in Srednjem vzhodu ter na Kavkazu. Prvi ameriški vojaki naj bi pripotovali v Romunijo že v začetku aprila. Na podlagi meddržavne pogodbe iz leta 2005 naj bi imele ZDA v tej državi štiri oporišča. Med njimi je najpomembnejša velika letalska baza Mihail Kogalniceanu, ki so jo Američani uporabljali že v vojni proti Iraku. Kakor piše časopis Evenimentul Zilei, bodo v to oporišče na obali Črnega morja blizu Konstance v kratkem premestili več ameriških bojnih letal.

Polkovnik John Ingham, uslužbenec ameriškega veleposlaništva v Romuniji, je sredi decembra 2006 napovedal, da bodo v oporišču Mihail Kogalniceanu po vsej verjetnosti namestili od 14 do 18 lovcev F-15 in F-16 ter več bojnih letal A-10. Po njegovih besedah naj bi v Romunijo poslali 1500 vojakov. Admiral Gheorghe Marin, načelnik generalštaba romunske vojske, pa je pred kratkim sporočil, da bo ameriško vojaško osebje v Romuniji štelo do 2000 mož.

Poleg vojaškega kompleksa Mihail Kogalniceanu naj bi v morebitnem ameriškem napadu na Iran sodelovali tudi letalski oporišči v Bolgariji: Bezmer na jugovzhodu države in Graf Ignatievo blizu Plovdiva. Oporišče Bezmer je večnamenski vojaški objekt za velika bojna letala, Graf Ignatievo (na jugu Bolgarije) pa je primerno za namestitev lovcev in oskrbo z gorivom. Do konca marca naj bi v Bolgarijo poslali 3000 Američanov, ki bodo pod skupnim poveljstvom z ameriškimi vojaki v Romuniji.

Po podatkih iz Sofije so Američani poleg razporejanja sil ob Črnem morju začeli določati točke po svetu, kjer bodo bombnike dolgega dosega B-2, ki naj bi sodelovali v letalskih napadih na Iran, oskrbovali z gorivom. Sofijska časopisna agencija Novinite, ki se sklicuje na polkovnika Sama Gardinerja, »ameriškega obveščevalca v Bolgariji«, piše, da bo v morebitnem napadu na Iran tudi Bolgarija ena od držav, ki bo oskrbovala ameriške bombnike B-2.

Več o tem preberite v petkovem tiskanem Delu