Bolgarija omejuje volilno pravico na evropskih volitvah

Bolgarski parlament je izglasoval zakon, ki bo pripadnikom turške manjšine v Bolgariji trenutno živečim v Turčiji (in tudi Makedoniji) onemogočil glasovanje na majskih volitvah v Evropski parlament.

Objavljeno
14. februar 2007 17.03
Sofija - Bolgarski parlament je danes izglasoval zakon, ki bo pripadnikom turške manjšine v Bolgariji trenutno živečim v Turčiji (in tudi Makedoniji) onemogočil glasovanje na majskih volitvah v Evropski parlament. Glede na to, da stranka turške manjšine, Gibanje za pravice in svoboščine (DPS), sodeluje v vladni koaliciji pod vodstvom Socialistične stranke premiera Sergeja Staniševa, bi lahko današnji dogodek otežil odnose znotraj nje.

Omejevanje volilne pravice

Zakon je bil izglasovan s 111 glasovi za ter 55 proti ob 40 vzdržanih. Poleg desno usmerjene opozicije so za zakon glasovali tudi poslanci desnosredinske koalicijske stranke Nacionalno gibanje. Zakon naj bi sodelovanje na volitvah omejil zgolj na tiste bolgarske državljane, ki so v zadnjih treh mesecih pred glasovanjem živeli v Bolgariji ali kakšni drugi članici EU.

Bolgarski nacionalistično usmerjeni politiki so predvsem Bolgare turškega porekla obtoževali volivnega turizma, saj naj bi ti svoje dvojno državljanstvo izkoriščali zgolj za vplivanje na izide volitev in izkoriščanje pravic iz naslova državljanstva, medtem ko drugače živijo in delajo v Turčiji.

Zakon diskriminira bolgarske državljane

Poslanci stranke turške manjšine DPS so po glasovanju protestno zapustili dvorano. Po mnenju podpredsednika stranke Luetfija Mestana namreč zakon diskriminira bolgarske državljane, ki so bili pregnani iz Bolgarije pred spremembo režima. Po zakonu noben Bolgar, ki živi izven EU, med njimi tudi študentje, ne bo mogel uresničiti svoje volilne pravice.

Podpredsednik Nacionalnega gibanja Milan Velčev je dejal, da ne pričakuje razpada koalicije zaradi sprejema zakona. Koalicije naj namreč ne bi združevalo samo to vprašanje. Po njegovem mnenju imajo pravico do sodelovanja na evropskih volitvah vsi tisti, ki v uniji živijo in jim je mar za njeno prihodnost.

V Bolgariji bodo volivci 18. maja letos prvič izbirali svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Pri sporu pa gre za približno 42.000 bolgarskih državljanov s stalnim prebivališčem v Turčiji.