Bolgarija pripravljena na schengen

Bolgarija bo leta 2009 pripravljena na vstop v schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah, je danes v Sofiji povedal bolgarski notranji minister Rumen Petkov.

Objavljeno
12. januar 2007 13.32
Bolgarija praznuje svoj vstop v EU
Sofija - Bolgarija, ki je v Evropsko unijo vstopila 1. januarja, bo leta 2009 pripravljena na vstop v schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah, je danes v Sofiji dejal bolgarski notranji minister Rumen Petkov.

"Sprejeli smo načrt pospešitve našega vstopanja v schengensko območje, na ta korak pa bomo pripravljeni leta 2009," je dejal v pogovoru z novinarji tujih medijev.

"Bolgarija od 1. januarja varuje 1650 kilometrov zunanje meje EU," je dejal Petkov, ter poudaril, da se je mejni nadzor "okrepil". Z vstopom v EU je Bolgarija uvedla tudi nov postopek za izdajanje vizumov za državljane sosednjih držav, ki niso članice EU, to so Turčija, Makedonija in Srbija.

Petkov je tudi dejal, da v prvih desetih dneh članstva v uniji Bolgarija ni zabeležila množičnega odhoda njenih državljanov v druge članice. Bolgari že od leta 2001 v schengensko območje lahko potujejo brez vizumov, na območju pa smejo bivati tri mesece.

V skladu z novo časovnico, ki so jo decembra lani sprejeli notranji ministri EU, potrjena pa je bila tudi na vrhunski ravni, naj bi novinke, ki so postale članice EU maja 2004, v schengensko območje vstopile konec leta 2007 na kopenskih in morskih mejah, na zračnih mejah pa marca 2008.
V schengenskem območju brez notranjih meja je trenutno 15 držav, in sicer vse "stare" članice razen Velike Britanije in Irske ter Norveška in Islandija.