Bomba pokončala predstavnika Hamasa

Po eksploziji bombe, ki je ubila predstavnika gibanja Hamas, izraelska organizacija za človekove pravice navaja, da je bilo v letu 2006 v palestinsko-izraelskem konfliktu ubitih 660 Palestincev.

Objavljeno
29. december 2006 18.40
Ranjeni pripadnik Islamskega džihada po napadu izraelskih specialnih enot
Jeruzalem/Gaza - Danes je v Gazi odjeknila še ena eksplozij. V njej sta življenje izgubila predstavnika gibanja Hamas, policisti pa vzrok nesreče še preiskujejo. Palestinski skrajneži so medtem na Izrael izstrelili osem raket, kljub opozorilom, da bodo izraelske oblasti po premirju s palestinsko stranjo pred mesecem dni, uvedle povračilne ukrepe.

Izrael letos pokončal že 660 Palestincev

Po navedbah izraelske organizacije za človekove pravice B'Tselem je bilo v letu 2006 v palestinsko-izraelskem konfliktu ubitih skupno 683 ljudi, od tega kar 660 Palestincev, med njimi pa 141 mladoletnikov. Ubili so jih izraelski vojaki na Zahodnem bregu ali območju Gaze. Gledano v celoti, se je položaj na področju človekovih pravic na palestinskih ozemljih v letu, ki se izteka, očitno poslabšal, je v četrtek še sporočila organizacija.

Od 660 ubitih Palestincev jih 322 po navedbah B'Tselema ob svoji smrti ni bilo udeleženih v spopadih, v nadaljnjih 22 primerih pa je šlo za načrtovane usmrtitve s strani izraelske vojske. Samo zaradi ugrabitve izraelskega vojaka Gilada Šalita konec junija je bilo v vojaški akciji Izraela na območju Gaze ubitih 405 Palestincev.

Kot je še sporočil B'Tselem, je vojska od 1. januarja do 27. decembra letos uničila 292 palestinskih domov, od tega kar 279 na območju Gaze, v katerih je živelo več kot 1700 ljudi. V okoli 80 primerih so stanovalce posvarili vnaprej. Kot razlog za porušenje je vojska večinoma navajala njihovo domnevno uporabo za skladiščenje ali izdelavo orožja. Poleg tega so v vzhodnem Jeruzalemu uničili 42 hiš, ki so bile zgrajene brez potrebnih dovoljenj.

Nasilje lahko spodbuja tudi radio

Zadnje spopade privržencev palestinskega vladajočega gibanja Hamas in gibanja Fatah predsednika Mahmuda Abasa spodbujajo tudi lokalne radijske postaje. Z ostro retoriko in zmerjanjem nasprotne strani podžigajo nasilje med skupinama. Različne postaje, privržene Hamasu ali Fatahu, so sovražno stran označevale za "smrtonosne skupine plačancev", "morilce otrok" in celo "sioniste" ter tako privabljale svoje privržence v spopade.

Do novembra se je po podatkih organizacije v izraelskih zaporih nahajalo 9075 Palestincev, med njimi 345 mladoletnikov. 738 zapornikov je priprtih, čeprav proti njim ni bila vložena nobena obtožnica. Oboroženi Palestinci so medtem ubili šest izraelskih civilistov.