Bomba v Bilbau lažni alarm

Sporočilo o podtaknjeni bombi na letališču v španskem Bilbau je bil lažni alarm. Letališče je bilo ves čas odprto, začasno so izpraznili le parkirišče, ki ga je preiskala policija.

Objavljeno
05. januar 2007 18.37
Zakrinkani baskovski policisti
Madrid - Šest dni po eksploziji avtomobila bombe na parkirišču madridskega letališča je danes neznanec po telefonu v imenu baskovske separatistične organizacije ETA policiji sporočil, da je na letališču baskovskega mesta Bilbao na severu Španije podtaknjena bomba. Sporočilo je bilo lažni alarm.

Odgovornost za sobotno eksplozijo avtomobila bombe, ki je zahtevala dve življenji, 19 ljudi je bilo ranjenih, je prevzela ETA. Drugo smrtno žrtev, prav tako Ekvadorca, so sicer pod ruševinami garažne hiše našli danes. Zaradi napada je španska vlada prekinila mirovna pogajanja z ETA, ki je marca lani enostransko razglasila trajno premirje.

Španska policija je medtem v Baskiji odkrila že tretje skrivališče razstreliva. V dolini Atxondo v bližini krajev Amorebieta in Durango so v nahrbtniku našli 60 kilogramov razstreliva in navodila za izdelavo bombe. Policija je v četrtek v zapuščenem avtomobilu odkrila sto kilogramov eksploziva, danes pa so blizu avtomobila našli še 20 kilogramov razstreliva.