Bomba zaradi jezikovne vojne?

Na slovaško veleposlaništvo v Budimpešti je davi priletela doma narejena zažigalna bomba, t.i. molotovka, je sporočila madžarska policija. Bombe k sreči ni razneslo in ni povzročila škode.

Objavljeno
26. avgust 2009 15.22
Budimpešta
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Budimpešta - Na slovaško veleposlaništvo v Budimpešti je davi priletela doma narejena zažigalna bomba, t.i. molotovka, je sporočila madžarska policija. Bombe k sreči ni razneslo in ni povzročila škode. Vzrok za incident so povsej verjetnosti napetosti med državama zaradi novega slovaškega zakona o rabi jezika in s tem težav madžarske manjšine.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Slovaške Peter Stano je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodka, vendar pa je po drugi strani ocenil, da je šlo za posamezen primer. Policija neznane napadalce še vedno išče.

 

Slovaška je močno razjezila Madžarsko z uvedbo novega zakona o rabi slovaškega jezika

Nov zakon namreč pripadnikom številčne madžarske manjšine na Slovaškem narekuje, da morajo v javni rabi uporabljati slovaški jezik, ali pa jim grozi kazen. Prejšnji teden pa je Slovaška prepovedala madžarskemu predsedniku Laszlu Solyomu, da bi se na jugu Slovaške udeležil odkritja spomenika madžarskega srednjeveškega kralja.

 

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je danes to potezo opravičeval z besedami, da "niso imeli druge izbire". Solyomova pot že v začetku ni bila namenjena vzpodbujanju dobrososedskih odnosov, je dejal Lajčak za slovaški dnevnik Mlada fronta Dnes in madžarski časnik Nepszabadsag. Lajčak je sicer posvaril tudi, da bi lahko prišlo do nasilnih spopadov med skrajneži na obeh straneh.

 

 

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je to potezo opravičeval z besedami, da "niso imeli druge izbire". Solyomova pot že v začetku ni bila namenjena vzpodbujanju dobrososedskih odnosov, je dejal Lajčak za slovaški dnevnik Mlada fronta Dnes in madžarski časnik Nepszabadsag. Lajčak je sicer posvaril tudi, da bi lahko prišlo do nasilnih spopadov med skrajneži na obeh straneh.