Bosanska dilema: na ulice ali na volitve

Predsednik srbske entitete spet napoveduje referendum o odcepitvi Republike srbske.

Objavljeno
12. september 2012 21.55
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

Sarajevo – Pred vsakimi volitvam vodja stranke SNSD Milorad Dodik organizira kampanjo po enakem vzorcu: namesto programa za izhod srbske entitete iz hude gospodarske krize volivcem obljublja referendume o odcepitvi in ustanovitvi države Republike srbske.

Predvolilna kampanja pred lokalnimi volitvami v Bosni in Hercegovini se je uradno začela 7. septembra, točno mesec dni pred odprtjem volišč, dejansko pa se je začela že veliko prej, ponekod konec prejšnjega, drugod na začetku letošnjega leta. Zdaj se volitve približujejo in retorika kampanje postaja vse manj civilizirana. V nasprotju z drugimi strankami, ki volivcem obljubljajo med in mleko, predsednik Republike srbske (RS) in vodja stranke SNSD Milorad Dodik ne spreminja svojih izjav in obljub.

Pri vseh dosedanjih kampanjah, tudi pri sedanji, upošteva že zdavnaj uveljavljen vzorec. Namesto da bi državljanom ponudil program, s katerim bi entiteta premagala hudo gospodarsko krizo, in namesto da bi v ljudeh vzbudil upanje v boljše življenje, vztraja pri svojem in Srbom v srbski entiteti obljublja referendume o odcepitvi ter zatrjuje, da bo RS slej ko prej postala mednarodno priznana država. Zaradi takšnih obljub je zmagal na volitvah leta 2006 in 2010. Dodik vztrajno in dosledno ponavlja, da Bosna ni država, ampak je nastala zaradi muh mednarodne skupnosti. Pred kratkim je v Banjaluki organiziral srečanje srbskih političnih strank, med katerim so podpisali kodeks o vedenju pred volitvami, na srečanju pa je tudi obtožil novinarko Oslobođenja, da je lažnivka.

Čedalje večji trgovinski primanjkljaj RS

Analitiki in opozicija v srbski entiteti pravijo, da je pravzaprav razumljivo, da Dodik uporablja vedno enak propagandni vzorec. Če bi Dodik pred volitvami volivcem obljubljal boljše življenje, bi moral zdaj odgovarjati na očitke o tem, zakaj so se življenjske razmere med njegovim vladanjem poslabšale in postale skoraj neznosne. Cena goriva se je v srbski entiteti dvignila nad psihološko mejo 2,6 marke, naftne družbe pa napovedujejo nove podražitve. Zaradi prodaje rafinerije v Bosanskem Brodu Rusom ter napovedi o raziskavah in izkoriščanju naftnih polj je bilo slišati optimistične izjave o tem, da bo gorivo v RS in BiH zelo poceni, uvoz naftnih derivatov pa se bo letno zmanjšal za pol milijarde mark. Vendar je bilančna izguba rafinerije sredi leta znašala 411 milijonov mark, samo v prvih šestih mesecih je presegla devet milijonov mark.

Trgovinskega primanjkljaja države niso zmanjšali, prav nasprotno: primanjkljaj se povečuje, po najnovejših podatkih agencije za statistiko BiH je po sedmih mesecih znašal 4,1 milijarde mark, največji je bil v energetiki. Med državami uvoznicami je največ »prispevala« k primanjkljaju prav Rusija. V to državo so v sedmih mesecih izvozili samo za 19,7 milijona mark, iz nje pa uvozili nafto in plin, vreden približno 899,2 milijona mark. V RS vsak dan izgubi službo 117 delavcev, brezposelnih je 160.000 ljudi. Povprečne plače srečnežev, ki še imajo službo, znašajo 819 mark, zato delavci molčijo in včasih delajo po deset ur na dan, tudi ob sobotah in nedeljah, delodajalci pa jim ne plačujejo prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, trdi opozicija. V sindikatih ne vedo, kaj bi bilo treba najprej storiti – se odpraviti na ulične proteste ali na volitve.

Republika srbska se je pred kratkim s prodajo kratkoročnih obveznic na banjaluški borzi dodatno zadolžila za 17 milijonov mark in tako dosegla letošnjo omejitev dolga. Samo nekaj dni zatem je sprejela rebalans proračuna, da bi se lahko pri Mednarodnem denarnem skladu v okviru posojila stand-by zadolžila še za 300 in več milijonov mark. Železnice RS in Elektrogospodarstvo RS imajo milijonsko izgubo. Zato je razumljivo, da Dodik prebivalcem RS ne obljublja, da bodo živeli bolje, ko bo entiteta postala samostojna država, ker bi moral najprej odgovoriti na obtožbe o tem, zakaj večina državljanov RS živi vse slabše, pojasnjuje opozicija.

Rušenje Dodikove vladavine

Dragan Čavić, najbolj zagrizen Dodikov nasprotnik, predsednik Demokratske stranke in kandidat opozicijske koalicije na oktobrskih volitvah za župana Banjaluke, je napovedal, da bodo petnajstletno vladavino SNSD začeli rušiti prav v Banjaluki, največjem mestu v RS, in sicer tako, da ga bodo izvolili za župana.

Čavić je močno kritiziral Dodikovo vladanje zlasti v poletnih mesecih, ko so požari divjali po entiteti in državi, saj so gasilci, opremljeni predvsem z nahrbtniki, pravzaprav podobni pripadnikom nekaterih afriških plemen. Kljub odločnemu ukrepanju niso mogli preprečiti ognjene stihije, ki je letos poleti povzročila neprecenljivo škodo, Dodik pa je obljubil, da bo šele prihodnje leto iz proračuna entitete namenil denar za nakup dveh helikopterjev za gašenje požarov. Zaradi izoblikovanosti terena, nedostopnosti in številnih minskih polj gasilci niso mogli preprečiti ekološke katastrofe, zastareli helikopterji, ki jih je vojska BiH podedovala od nekdanje JLA, pa nimajo goriva, saj vojska nima denarja za gorivo, rezervne dele in vzdrževanje. Hkrati pa sta imela vlada RS in Dodik dovolj denarja za nakup letala in helikopterjev, s katerimi vsak dan letijo predstavniki oblasti, je povedal Čavić.