Bosanski Srbi zavračajo kolektivno krivdo

Predstavniki bosanskih Srbov so danes podpisali skupno izjavo, s katero so zavrnili pripisovanje kolektivne krivde in odgovornosti za genocid Srbskemu narodu v Bih.

Objavljeno
07. marec 2007 18.46
Med vojno v BiH je bilo ubitih najmanj 7000 muslimanov
Banja Luka - Predstavniki bosanskih Srbov so danes podpisali skupno izjavo, s katero so zavrnili "zlobna in škodljiva prizadevanja" za pripisovanje kolektivne krivde za vojne zločine in genocid na območju BiH ter pozive po spremembah ustavne ureditve BiH "na škodo državljanov Republike srbske". Niti po mednarodnem niti po domačem pravu ni mogoča kolektivna odgovornost za vojne zločine.

Izjavo so podpisali predsednik Republike srbske Milan Jelić, predsednik parlamenta te entitete Igor Radojičić, predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik ter predsedujoči predsedstvu BiH Nebojša Radmanović in predsedujoči svetu ministrov BiH Nikola Špirić.

Do izjave prihaja po tem, ko so bošnjaški predstavniki pod vodstvom bošnjaškega člana predsedstva BiH Harisa Silajdžića pozvali k odpravi posledic genocida in etničnega čiščenja v BiH, kar bi vključevalo tudi odpravo srbske entitete v BiH - Republike srbske.

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je Srbijo februarja oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH v letih 1992-1995 ter zavrnilo zahtevo BiH po izplačilu visoke denarne odškodnine. Vendar je obenem razsodilo, da je Srbija s tem, ko ni izkoristila svojega očitnega vpliva na bosanske Srbe, da bi preprečila genocid nad bosanskimi Muslimani v Srebrenici, kršila mednarodno pravo. Takšna odločitev sodišča očitno kaže, da je ustavna ureditev, temelječa na etničnem načelu, neposredna posledica genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, pa je menil Silajdžić.