Brahimi na prvem uradnem obisku v Siriji

Novi posebni odposlanec ZN in Arabske lige je ob prihodu v Damask dejal, da se razmere v Siriji slabšajo.

Objavljeno
13. september 2012 08.41
Posodobljeno
13. september 2012 08.50
SYRIA-CRISIS/
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Medtem ko se predvsem v mestih Idlib in Alep nadaljujejo siloviti spopadi, je v sirsko prestolnico Damask danes pripotoval novi posebni odposlanec Organizacije združenih narodov in Arabske lige Lakdar Brahimi.

Kot je po poročanju francoske tiskoven agencije AFP povedal ob prihodu, se razmere v Siriji slabšajo. »Mislim, da se vsi strinjamo, da moramo prekiniti prelivanje krvi in znova vzpostaviti harmonijo. Upamo, da nam bo uspelo,« je dejal.

Brahimi se bo danes predvidoma sestal s sirskim zunanjim ministrom Validom al Mualemom, jutri s predsednikom Bašarjem al Asadom, po napovedih pa tudi s tistimi predstavniki civilne družbe in sirske opozicije, ki jih režim tolerira.

Nekdanji alžirski zunanji minister je na položaju odposlanca za Sirijo zamenjal nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Anana. Današnji obisk Damaska je njegov prvi uradni obisk v regiji.

Na pogovorih pred začetkom misije v Kairu je pred dnevi znova poudaril − kot že ob imenovanju −, da gre za zelo težko misijo, a da ne more zavrniti pomoči sirskemu ljudstvu.

Oseminsedemdesetletni Lakdar Brahimi je doslej vodil že nekaj odmevnih misij ZN, med njimi tisti v Iraku in Afganistanu, sodeloval je tudi pri pogajanjih o končanju libanonske državljanske vojne. Ko je bil Kofi Anan še generalni sekretar ZN, je bil Brahimi njegov posebni svetovalec.