Brahimi: V sirskem konfliktu ne bo zmagovalca

Novi posebni odposlanec Arabske lige in ZN je opozoril, da so razmere v Siriji vse hujše.

Objavljeno
19. september 2012 12.13
SYRIA-CONFLICT-BRAHIMI-ASSAD
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Doha - Novi posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov Lakdar Brahimi je v pogovoru za katarsko Al Džaziro, prvem intervjuju po srečanju s sirsklim predsednikom Bašarjem al Asadom, dejal, da so razmere v Sirije vse hujše in poudaril, da v konfliktu ne bo zmagovalca.

»Kar želim poudariti je, da se razmere v Siriji slabšajo in ne izboljšujejo. Od Sircev na obeh straneh večkrat slišim, da bodo kmalu zmagali,« je dejal Brahimi za katarski medij. »Mislim pa, da to ne drži, da se to ne bo zgodilo. Nobena stran ne bo zmagala.«

Na sobotnem sestanku v Damasku je sirski predsednik Bašar al Asad Brahimiju dejal, da bodo sodelovali z novim odposlancem. Kot je poročala sirska tiskovna agencija, je Asad pri tem opozoril, da mora »kakršnakoli pobuda temeljiti na interesih sirskega naroda in njihove pravice do izbire brez tujega posredovanja«.

V ponedeljek je vodja preiskovalne komisije ZN za Sirijo Paulo Pinheiro v Ženevi opozoril na zaskrbljujoče naraščanje kršitev v tej državi. Opozoril je tudi na vse večjo prisotnost »zunanjih elementov«, tudi džihadistov, v vojni v Siriji. Pinheira je med drugim še opozoril, da so kršitve človekovih pravic v Siriji v zadnjih tednih dramatično narasle tako »po številu, pogostnosti kot intenziteti«.

Boji v Damasku in Alepu se nadaljujejo

Da so razmere v državi vse slabše, je danes v poročilu opozorila tudi mednarodna organizacija Amnesty International. Predstavnica organizacije Donatella Rovera je povedala, da je od začetka septembra v napadih sirske vojske v provincah Idlib in Hama umrlo »166 civilistov, med njimi 48 otrok in 20 žensk«. Po njenih besedah so žrtve »neusmiljenih« in »naključnih« napadov predvsem civilisti. »Število ubitih ali ranjenih civilistov se je dramatično povečalo,« je še povedala.

Tudi danes iz Damaska in Alepa odmevajo streli. Najhuje je menda v soseski Hajar al Asvad, kjer sirska vojska napreduje tudi s pomočjo zračnih napadov in tankov. Po podatkih opozicijskih aktivistov je bilo danes tam ubitih vsaj 20 ljudi. Sirska državni mediji medtem poročajo, da se je sirska vojska v soseski spopadla z »oboroženo teroristično skupino«.