Brammertz bi nekoliko oklestil obtožnico proti Mladiću

Tožilec skupaj s svojim osebjem namreč razmišlja o tem, kako bi proces proti Mladiću kar najbolj pospešili.

Objavljeno
19. oktober 2011 17.23
Posodobljeno
19. oktober 2011 17.39
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Haag − Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz razmišlja o tem, da bi nekoliko oklestil obtožnico proti nekdanjemu poveljniku vojske Republike Srbske, generalu Ratku Mladiću, ki v zaporu Scheveningen na Nizozemskem čaka na začetek sojenja.

Potem ko je sodni svet Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije prejšnji teden zavrnil njegovo zahtevo, da bi sojenje Mladiću razdeli na dva dela, kar bi po Brammertzevem mnenju proces močno pospešilo, tožilec skupaj s svojim osebjem zdaj razmišlja o tem, kako bi proces proti Mladiću pospešili drugače. Vse večja je namreč verjetnost, da nekdanji general sojenja ne bo dočakal. Je namreč izredno krhkega zdravja in se je ravno v času, ko je sodišče sprejemalo odločitev o razdelitvi obtožnice, zdravil za pljučnico, poleg tega pa ga je po trditvah njegove družine že večkrat kap.

Haaško tožilstvo je prošnjo za razdelitev obtožnice proti Ratku Mladiću sicer vložilo sredi avgusta, če bi ji sodni svet ugodil, pa bi nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov najprej sodili za pokol 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, nato pa še za druge zločine, med katere sodita tudi štiriletno obleganje Sarajeva in zajetje pripadnikov misije OZN. Sodni svet haaškega sodišča je soglašal, da sta čim hitrejši konec sojenja in razsodba v interesu žrtev, vendar je ocenil, da bi dve ločeni sojenji lahko zmanjšali pravice obtoženega.

Brammertz je tako napovedal, da bo tožilstvo poskušalo uporabiti kar največ pisnih dokazov in s tem zmanjšalo neposredno zaslišanje prič, ki vzame veliko časa. Poleg tega bodo pri dokazovanju Mladićeve krivde uporabili t. i. »razsojene stvari«, torej dejstva, ki so jih že dokazali na drugih sodnih procesih. Po pričakovanjih se bo sojenje Ratku Mladiću sicer začelo prihodnje leto, čeprav natančni datum še ni znan. Proces se bo sicer skoraj gotovo zavleklo prek 31. decembra 2014, torej prek datuma, ki ga je Varnostni svet določil za zaprtje vseh procesov Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.