Brammertz znova na obisku v Srbiji

Tožilec se bo osredotočil na vprašanje mreže privržencev Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

Objavljeno
08. november 2011 09.00
Posodobljeno
08. november 2011 09.08
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Beograd − Glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz danes začenja dvodnevni obisk v Srbiji. Kot je napovedal, haaško sodišče za Beograd nima novih pogojev. »Septembra sem bil v Beogradu, da bi zaprl poglavje o ubežnikih, tokrat pa prihajam, da zaključim svoje poročilo za Varnostni svet Združenih narodov, ki ga moram poslati okoli 15. novembra,« je povedal.

Brammertz je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dodal, da je poglavje o aretaciji haaških ubežnikov zaprto, zato se bo zdaj osredotočil na vprašanje mreže privržencev nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, generala Ratka Mladića, in nekdanjega vodje hrvaških Srbov Gorana Hadžića, o čemer se bo pogovarjal z vodjo nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasimom Ljajićem. »Izvedeti hočemo, kako so se ubežniki lahko tako dolgo skrivali. Toda to je proces. Več let na begu ne moremo pojasniti v zgolj nekaj tednih,« je dejal Brammertz in dodal, da je nekaj informacij že dobil.

Glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se bo po napovedih sestal tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem in tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem.