Brazilski staroselci branijo zemljo svojih prednikov

Brazilski kongres razpravlja o več spremembah zakonodaje, ki bi staroselce oropale številnih pravic.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.57
BRAZIL-INDIGENOUS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Brasilia - Brazilski staroselci so vse bolj jezni in razočarani nad zveznimi kongresniki, ki resno razpravljajo o spremembah zakonodaje in ustave, s katerimi bi močno omejili pravico staroselskih skupnosti do ozemelj njihovih prednikov. »Vlada v imenu razvoja ubija reke, gozdove in ljudi. Še naprej se bomo upirali in se borili za novo staroselsko politiko, ki bo demokratična in v skladu z našimi pričakovanji,« je na svojem spletnem portalu zapisala organizacija za pravice staroselcev Survival International.

Pripadniki brazilskih staroselskih ljudstev so nazadnje v sredo pred kongresom množično opozarjali na predlog spremembe ustave, ki bi jih po njihovih trditvah oropal dragocene zemlje, od katere je odvisno njihovo preživetje. Ko so poskušali vdreti v kongres, kar so že storili aprila letos, jim je policija s solzivcem to preprečila.

Tako staroselci kot različne organizacije za zaščito njihovih pravic so prepričani, da so nekateri kongresniki podlegli pritiskom in denarju vplivnih in bogatih brazilskih kmetov, ki v plodni zemlji, na kateri že stoletja živijo staroselska ljudstva, vidijo zgolj zaslužek. »Izgubili smo že veliko zemlje, zdaj nam hočejo pobrati še tisto, kar je ostalo,« je po poročanju Reutersa povedal voditelj ljudstva Kayapó iz rezervata Xingu v zvezni državi Mato Grosso.

V kongres je namreč prišel predlog amandmaja k ustavi, s katerim bi o rezervatih, v katerih živijo staroselska ljudstva, odslej odločal kongres in ne več vladna služba za pravice staroselcev Funai.

»Pravice staroselcev, zagotovljene z ustavo iz leta 1988, so ogrožene kot še nikoli doslej. Ogroža jih brazilski kongres, ki ga podpirata tako vlada Dilme Rousseff kot kmetijski lobij,« je povedal Christian Poirier, aktivist pri organizaciji Amazon Watch. Opozarja še, da brazilske oblasti pripravljajo še druge spremembe zakonodaje, ki bi omogočale izkoriščanje ozemelj, v lasti staroselcev. Na območju, ki jih zdaj prekriva deževni gozd, bi tako nastajali novi rudniki, jezovi, vojaška oporišča in drugi večji industrijski objekti ter novi nasadi.

V Braziliji živi približno 200 milijonov ljudi, odstotek predstavljajo staroselci. Po podatkih, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, staroselska ljudstva živijo na približno 12 odstotkih brazilskega ozemlja, predvsem na območju amazonskega pragozda. Bogati kmetje, ki prav tako predstavljajo približno odstotek prebivalstva, pa imajo v lasti kar 45 odstotkov vseh obdelovalnih površin.