Breivika izpustili iz samice

Andersa Behringa Breivika so premestili v zapor Ila severno od Osla.

Objavljeno
17. oktober 2011 20.54
Posodobljeno
17. oktober 2011 20.59
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Oslo − Norveške oblasti so v skladu s petkovo napovedjo Breivika tako izpustile iz samice − za njo po mnenju sodišča ni več razlogov −, a za moškega, ki je med julijskim morilskim pohodom ubil 77 ljudi, odredile preiskovalni pripor pod strogim nadzorom, piše Slovenska tiskovna agencija.

Breivik bo sicer bival ločeno od sojetnikov, česar je po besedah odvetnika Geira Lippestada vesel. Meni namreč, da bi bili lahko stiki s sojetniki zanj tvegani. V priporu, kjer tudi ne bo imel dostopa do medijev in pravice sprejemanja obiskov, bo Breivik do 14. novembra, ko bo sodnik predvidoma razsodil, ali mu ga bodo znova podaljšali.

Breivik je sicer pred sodiščem že priznal, da je pred manj kot tremi meseci med morilskim pohodom ubil 77 ljudi. Najprej je v vladni četrti Osla sprožil bombo, ki je ubila osem ljudi, nato pa se je odpravil na strelski pohod na bližnji otok Utoya, kjer ubil 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

Norveški preiskovalci so sicer prepričani, da je Breivik tako pri načrtovanju napadov kot njuni izvedbi deloval sam, čeprav je sam zatrjeval, da je napada izvedel v okviru širše mreže in da so na napade pripravljeni tudi drugod v Evropi, dodaja STA.