Zaradi okužb s koronavirusom v jeseniški bolnišnici zaprli tri oddelke

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
05. oktober 2020 07.04
Posodobljeno
05. oktober 2020 22.15
Splošna bolnišnica Jesenice. FOTO: Blaž Račič
Vojko Urbančič, Špela Javornik, Katja Miklavčič, STA
Vojko Urbančič, Špela Javornik, Katja Miklavčič, STA
Ključni poudarki
  • V BiH zabeležili 143 novih okužb.
  • V Veliki Britaniji več kot 500.000 okužb.
  • V New Yorku zapirajo devet mestnih sosesk.
  • Na Češkem so znova izredne razmere.
  • V nedeljo pri nas potrdili 75 okužb z novim koronavirusom, en bolnik umrl.
  • Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 138 okužb z novim koronavirusom, s čimer je število smrtnih žrtev na Hrvaškem doseglo 300.


22.15 Okuženi predsednik ZDA ne miruje

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da odhaja iz vojaške bolnišnice Walterja Reeda.

21.20 Kadrovska stiska v Splošni bolnišnici Jesenice

V jeseniški bolnišnici so okužbo z novim koronavirusom odkrili pri 19 zaposlenih, ki so v bolniškem staležu. Poleg njih je šest zaposlenih v karanteni, trije pa v izolaciji. Zaradi izpada kadra so zaprli tri oddelke bolnišnice – oddelek abdominalne kirurgije, poškodbene kirurgije in gastroenterološki oddelek – ter prekinili z izvajanjem vseh nenujnih posegov. Zaradi kadrovskega manjka težko pokrivajo tudi dejavnost dialize. Specialistične ambulante zaenkrat delajo nemoteno z izjemo nevrološke in ultrazvočne ambulante, ki delujeta v zmanjšanem obsegu, so sporočili s Splošne bolnišnice Jesenice.

20.15 V Kampaniji obvezne maske na prostem

Bari in restavracije v italijanski Kampaniji bodo morali svoja vrata med tednom zapreti ob 23. uri, ob petkih in sobotah pa ob opolnoči. Ponovno bo obvezno tudi nošenje zaščitnih mask na prostem (ukrep ne velja za otroke, mlajše od šest let, in osebe, ki se rekreirajo ali ukvarjajo s športom). Uporaba mask na prostem je sicer obvezna tudi na Siciliji, v Kalabriji, Bazilikati in Laciju. V Italiji, ki je bila v prvem valu spomladi ena izmed najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, so v zadnjih 24 urah so potrdili 2257 novih okužb. Število novih okužb je v teh dneh najvišje od 24. aprila, vendar pa je pritisk na zdravstveni sistem bistveno manjši kot spomladi. 

19.40 Seznam okuženih v Beli hiši se daljša 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je sporočila, da je okužena z novim koronavirusom, a naj ne bi imela simptomov. V nedeljo zvečer je brez zaščitne maske govorila z novinarji, vendar meni, da noben od njih ni bil dovolj časa blizu nje, da bi se lahko okužil.

image
Tiskovni predstavnici administracije ameriškega predsednika Kayleigh McEnany očitajo, da ob srečanjih z novinarji ne nosi zaščitne maske. FOTO: Joshua Roberts/Reuters


16.25 Med državami Zahodnega Balkana BiH z največ novimi okužbami

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili skupno 143 novih okužb z novim koronavirusom (91 v Federaciji BiH in 52 v Republiki srbski), na ozemlju celotne države pa je nekaj več kot 6000 aktivno okuženih oseb. V Severni Makedoniji so potrdili 83 novih okužb (največ, 34 v prestolnici Skopje), v Srbiji pa 51.

16.10 Koroška: Najbolj na udaru je ZD Ravne

Na Koroškem je trenutno 172 aktivno okuženih z novim koronavirusom, zaostrujejo pa se razmere v zdravstvenih ustanovah. Najbolj je na udaru regijska bolnišnica in ZD Ravne, kjer pa za zdaj ohranjajo vso dejavnost. 

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki je od danes tudi aktivna kot covid-19 bolnišnica, so zadnji teden opazili povečan priliv bolnikov s sumom na okužbo z novim koronavirusom iz celotne regije. V času od 28. septembra do 4. oktobra so v bolnišnici opravili 109 brisov in okužbo potrdili pri osmih bolnikih, kar je enako kot v celotnem obdobju prvega vala spomladi. »Zaradi celotne situacije v regiji imamo tudi pri nas precejšnje pomanjkanje kadra. V različnih oblikah bolniškega staleža je deset odstotkov zaposlenih, čeprav so aktivno oboleli za covidom-19 med zaposlenimi le štirje. Vsi so se okužili v domačem okolju, v bolnišnici pa do prenosov ni prišlo,« so zapisali.

Na Koroškem so sicer razmere najbolj zaostrene v Mežiški dolini, predvsem v Črni na Koroškem, kjer je največji izbruh okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Tam se število okuženih približuje števili sto, je danes za STA povedal direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

16.05 V domu Rakičan brez novih okužb

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma za starejše Rakičan, je z novim koronavirusom okuženih 17 stanovalcev in osem zaposlenih. Potem ko so konec tedna potrdili tri dodatne okužbe, danes novih okužb niso ugotovili, zato upajo, da to pomeni umirjanje razmer.

16.00 V delno karanteno tudi Leon in Palencia

Po prestolnici Madrid in devetih okoliških mestih stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Španiji uvajata še dve mesti: Leon s 125.000 prebivalci in Palencia z 79.000. Leon in Palencia bosta vsaj naslednja dva tedna v delni karanteni. Več kot 4,5 milijona prebivalcev španske prestolnice in okolice se sicer lahko od minulega tedna giblje samo znotraj svojih četrti, zapustijo pa jih lahko le zaradi odhoda na delo in v šolo ali obiska zdravnika. 

image
Nadzor gibanja prebivalcev v španski prestolnici. FOTO: Sergio Perez/Reuters


14.53 Von der Leynova zaradi stika z okuženo osebo v samoizolaciji 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila, da je v samoizolaciji. Prejšnji torek je bila namreč na dogodku, ki se ga je udeležila tudi oseba, okužena z novim koronavirusom. Sama je bila v četrtek negativna na testiranju, prav tako je negativen izvid dobila danes. V samoizolacijo je danes šla tudi evropska komisarka za inovacije Mariya Gabriel, potem ko so okužbo potrdili pri članu njene ekipe. Doslej je bilo v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo tudi že več drugih članov evropske komisije. Med drugim izvršna podpredsednika Frans Timmermans in Valdis Dombrovskis ter komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

14.26 Na Idrijskem in Cerkljanskem dva nova primera okužbe

Na območju občin Idrija in Cerkno se v luči slabšanja epidemiološke slike v celotni državi v zadnjih tednih pojavljajo posamezni potrjeni primeri okužbe z novim koronavirusom, samo ta konec tedna smo na tem območju potrdili dva nova primera okužbe z novim virusom sars-cov-2, oba v kraju Spodnja Idrija. 

Vodstvi obeh občin (Idrija/Cerkno), civilna zaščita in strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Idrija že vse od marca, ko so bili v Sloveniji potrjeni prvi primeri okužbe s koronavirusom, poudarjajo, da se je treba obnašati samozaščitno, preventivno, z ustvarjanjem pogojev, ki bodo kar se da zmanjšali možnost širjenja okužbe med ljudmi.

Pri tem vsekakor ne gre prezreti dejstva, da je tako na Idrijskem kot na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva velik, v starejši populaciji pa je, kot je znano, smrtnost v primeru okužbe s koronavirusom visoka. A.I.

14.14 V Pegazovem domu v Rogaški Slatini porast števila okuženih

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom. Okužbe so se pojavile pri stanovalcih, ki so bili pred tem na dveh testiranjih negativni, kar kaže na to, da se virus nepredvidljivo pokaže z zamikom. V domu je tako okuženih 28 stanovalcev in šest zaposlenih. Stanovalci, pri katerih so nato potrdili okužbo, pa niso imeli nobenih simptomov. V nedeljo so ponovno odvzeli večje število brisov tako pri stanovalcih skupine, v kateri so bile nove okužbe, kot pri zaposlenih, ki so bili prisotni v delovnem procesu v tej skupini. Vsi rezultati brisov so negativni, je zapisano na spletnih straneh doma. Dve zaposleni osebi sta ozdraveli in sta spet na delovnem mestu, prav tako sta ozdravela dva stanovalca, ki sta se iz rdeče cone preselila nazaj v svojo sobo. V bolnišnični obravnavi so trenutno štirje stanovalci, vsi drugi stanovalci, pri katerih so potrdili okužbo, so nameščeni v rdeči coni v Pegazovem domu. Novih smrtnih primerov pa ni bilo.

12.16 V Indiji razvili nov test na koronavirus, ki obeta preboj

Skupina znanstvenikov v Indiji je razvila cenovno ugoden in hiter test na novi koronavirus, podoben testu za nosečnost, ki bi lahko – če se dejansko izkaže kot učinkovit in zanesljiv – pomenil pomemben preboj v boju proti pandemiji, poroča na svoji spletni strani britanski BBC. Test, ki temelji na tehniki genskega urejanja Crispr, naj bi po napovedih znanstvenikov rezultate dal že v manj kot eni uri in bi stal 500 rupij, kar je okoli sedem evrov. Testu so nadeli ime Feluda po znanem indijskem izmišljenem zasebnem detektivu. Razvili so ga na inštitutu CSIR za genomiko in integrativno biologijo (IGIB) v New Delhiju v sodelovanju z več zasebnimi laboratoriji, izdeloval pa ga bo vodilni indijski konglomerat Tata. Indijski regulator za zdravila je test že odobril za komercialno rabo. Če bo šlo vse po načrtih, bo to prvi tržno dostopen papirni test na novi koronavirus.

11.36 Zaradi več okužb na žilnem oddelku UKC Ljubljana ne bodo sprejemali novih bolnikov

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana imajo deset bolnikov s covidom-19, del jih je v bolnišnico že prišel s potrjeno okužbo, potrdili so tudi deset okužb pri zaposlenih omenjenega oddelka. Zato v tem tednu na oddelku ne bodo sprejemali novih bolnikov, so sporočili iz največje slovenske bolnišnice.

11.32 V Avstriji porast števila okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 750 novih okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj 35 odstotkov več v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko so potrdili 556 novih okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še pet ljudi. Največ novih okužb so spet potrdili na Dunaju, kjer imajo 315 na novo okuženih oseb. Še 106 novih okužb so med drugim potrdili v Zgornji Avstriji in 97 na Tirolskem, poroča portal časnika Kronen Zeitung. Trenutno imajo v Avstriji več kot 9000 aktivnih primerov. V bolnišnicah je na zdravljenju 488 bolnikov, od tega 103 na intenzivni negi.

V Avstriji so v soboto pristojne službe sicer sporočile, da so v zadnjih 24 urah potrdili 1058 novih okužb, kar je primerljivo z marcem. Minister za zdravje Rudolf Anschober je v soboto priznal, da je zaskrbljen zaradi številke, saj ta ni posledica večjega števila testiranj.

11.30 V Rusiji skoraj 11.000 novih okužb s koronavirusom

V Rusiji se približujejo dnevnemu rekordu okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so jih potrdili 10.888. Rekord, ki so ga imeli 11. maja, pa znaša 11.656. V zadnjih 24 urah so poleg tega potrdili 117 smrtnih žrtev covida-19. Mestne pristojne službe v Moskvi, kjer so potrdili tretjino novih primerov, so podjetjem naročile, naj od danes do 28. oktobra najmanj 30 odstotkov delavcev dela od doma. S tem želijo zmanjšati število potnikov v javnem potniškem prometu. Šolske počitnice, ki so se začele danes, pa so podaljšali z enega tedna na dva. Starejšim ljudem so priporočili, naj ostanejo doma. V Rusiji so doslej potrdili 1.225.889 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 21.475 ljudi.

11.23 V nedeljo potrdili 75 okužb z novim koronavirusom, en bolnik umrl

V Sloveniji so v nedeljo opravili 1034 testov na novi koronavirus in pri tem potrdili 75 okužb. V bolnišnicah se zdravi 107 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 21 potrebuje intenzivno nego, osem so jih odpustili iz bolnišnice. En bolnik je v nedeljo umrl, osem so jih odpustili iz bolnišnice, je vlada objavila na twitterju. Doslej so v Sloveniji opravili 236.177 testov na novi koronavirus in skupaj potrdili 6568 okužb.



10.52 Na Hrvaškem število mrtvih doseglo 300

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 2233 testih potrdili 138 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Zaradi covida-19 sta umrla še dva bolnika, s čimer je število smrtnih žrtev na Hrvaškem doseglo 300. Doslej je okrevalo več kot 16.000 okuženih z novim koronavirusom. Danes objavljene številke so skoraj dvakrat nižje, kot so bile v nedeljo, kar je lahko povezano tudi s približno dvakrat manj opravljenimi testi zaradi znižanega obsega dela v hrvaških laboratorijih ob koncih tedna. V nedeljo so sicer po 4608 testih potrdili 258 novih primerov okužb z novim koronavirusom.
Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je največ na novo okuženih v vukovarsko-sremski županiji, in sicer 24. Iz primorsko-goranske in istrske županije pa so danes sporočili, da niso imeli novookuženih v zadnjih 24 urah.
Na Hrvaškem je trenutno 1466 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 326 bolnikov, med njimi jih je 24 priključenih na medicinske ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 17.797 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 300. Okrevalo je 16.031 ljudi. Doslej so izvedli nekaj manj kot 328.400 testov, je še sporočil nacionalni štab.

image
Hrvaška je zaradi številnosti okužb z novim koronavirusom s petkom na rdečem seznamu FOTO: Primož Zrnec/Delo


10.12 Na Celjskem se je možno testirati tudi v zdravstvenih domovih

V Urgentni center Celje še vedno, kljub spremenjeni organizaciji dela na področju vstopne točke za odvzem brisov za novi koronavirus, prihajajo bolniki z blažjimi zdravstvenimi težavami in sumom na okužbo. To pa močno obremenjuje delo centra. Celjska bolnišnica je zato opozorila, da testiranje izvajajo tudi v regijskih zdravstvenih domovih.

Za bolnike, ki imajo izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra v Zdravstvenem domu (ZD) Celje, zdravstvenih postajah (ZP) Vojnik, Štore in Dobrna, je vzpostavljena točka za odvzem brisov vse delovne dni v tednu med 7. in 15. uro. Ob pojavu zdravstvenih težav je treba najprej vzpostaviti telefonski kontakt z ambulanto posameznega izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra, ki bo zagotovil naročilo na odvzem brisa in po pridobitvi rezultata tudi zagotovil obravnavo v ambulanti za covid-19.

Po opravljenem pregledu je v primeru težjega zdravstvenega stanja predvidena obravnava na specialistični ravni v Urgentnem centru Celje.

Ker se posamezni bolniki še vedno oglasijo neposredno v Urgentnem centru Celje z informacijo, da nimajo izbranega osebnega zdravnika, ZD Celje sporoča, da je pri njih možno vpisovanje novih bolnikov. Potrebne informacije je možno dobiti na telefonski številki 03/ 543 40 00 ob delovnikih med 7. in 19. uro.

9.30 Von der Leynova zaradi stika z okuženo osebo v samoizolaciji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila, da je v samoizolaciji. Prejšnji torek je bila namreč na dogodku, ki se ga je udeležila tudi oseba, okužena z novim koronavirusom. Sama je bila v četrtek negativna na testiranju.
»Obvestili so me, da sem bila prejšnji torek na dogodku, ki se ga je udeležila oseba, ki je bila včeraj pozitivna na novi koronavirus. V skladu z veljavnimi pravili bom do jutri zjutraj v samoizolaciji,« je von der Leynova sporočila danes prek twitterja. Dodala je, da je bila v četrtek negativna na testiranju na koronavirus, danes pa ima še eno testiranje. Doslej je bilo v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo tudi že več drugih članov evropske komisije. Med drugim izvršna podpredsednika Frans Timmermans in Valdis Dombrovskis ter komisarka za zdravje Stella Kiriakides.



9.19 Na Češkem znova izredne razmere zaradi covida-19

Na Češkem so danes znova začele veljati izredne razmere zaradi novega koronavirusa. Pristojne službe so omejile zbiranje ljudi, povečale pa so tudi kazni za kršenje pravil za zajezitev virusa. Vlada češkega premiera Andreja Babiša se je za ponovno uvedbo izrednih razmer, ki bodo veljale 30 dni, odločila zaradi hitrega naraščanja okužb z novim koronavirusom.

Izredne razmere vladi med drugim omogočajo sprejemanje ukrepov brez soglasja parlamenta in uvajanje omejitev pravice do zbiranja. Na dogodkih v zaprtih prostorih bo lahko naenkrat največ deset ljudi, na prostem pa 20. Športni dogodki bodo potekali brez gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

8.06 V Veliki Britaniji več kot 500.000 okužb

V Združenem kraljestvu so v nedeljo presegli pol milijona okužb z novim koronavirusom, kažejo uradni podatki britanskih oblasti. V nedeljo so poročali o skoraj 23.000 novih okužbah. Od začetka epidemije covida-19 so v Veliki Britaniji, ki je najhuje prizadeta evropska država, potrdili 502.978 primerov okužbe s koronavirusom. Umrlo je več kot 42.000 bolnikov s covidom-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nedeljo so poročali o 22.961 novih okužbah, kar je več kot 10.000 več kot v soboto. Takšen porast so pripisali tehnični napaki, zaradi katere v uradne podatke o okužbah ni bilo vključenih več tisoč primerov iz zadnjega tedna septembra. Napako so zdaj odpravili. Manjkajoče podatke bodo vključili v prihodnje številke.

7.57 V Parizu zapirajo kavarne in bare

Zatem ko so v Franciji v soboto evidentirali 17.000 novih okužb, največ, odkar so v državi uvedli množično testiranje, so se v Parizu odločili za najmanj 15-dnevno zaprtje kavarn in barov. Restavracije bodo za zdaj ostale odprte, a pod novimi, še restriktivnejšimi pogoji.

Oboleli za covidom-19 v pariški regiji sicer zasedajo že 30 odstotkov zmogljivosti oddelkov za intenzivno nego v bolnišnicah, poroča AFP.

image
Jemanje vzorcev za testiranje okužb pred mestno hišo v Parizu. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


7.36 Ardernova: Nova Zelandija znova premagala koronavirus

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes dejala, da je Nova Zelandija »znova premagala virus«. Pri tem je napovedala sprostitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v Aucklandu, kjer so se epidemiološke razmere umirile.

»Prebivalci Aucklanda in Nove Zelandije so se držali načrta, ki je že dvakrat deloval, in virus smo znova premagali,« je povedala Ardernova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Konec maja se je zdelo, da je virus v Novi Zelandiji izkoreninjen. Ob strogi karanteni za celotno državo namreč 102 dneva niso potrdili lokalnega prenosa virusa. Vendar pa se je v Aucklandu avgusta pojavilo novo žarišče. Oblast se je odločila za uvedbo stroge karantene za 1,5-milijonsko mesto, ki je trajala skoraj tri tedne.

7.16 V New Yorku zapirajo devet mestnih sosesk

Newyorški župan Bill de Blasio je napovedal, da bo zaprl devet mestnih sosesk, kjer ljudje ne upoštevajo navodil zdravstvenih strokovnjakov in zato narašča število okužb z novim koronavirusom. Največ kritičnih sosesk je v Brooklynu, kjer prebivajo ortodoksni judi. De Blasio bo zaprl vse nenujne dejavnosti ter šole v Brooklynu in Queensu, kjer narašča število okužb. Gre za podoben ukrep kot aprila, ko je bilo na vrhuncu pandemije in umiranja zaprto vse mesto skupaj s celotno državo New York. V devetih soseskah, kjer so imeli v zadnjem tednu dni več kot tri odstotke pozitivnih testov na koronavirus, bodo ponovno zaprte restavracije in bari. Cerkve bodo lahko ostale odprte. Naraščanje okužb se sicer časovno ujema z vrsto judovskih praznikov.

V slovenski cerkvi sv. Cirila na Manhattnu pa je v nedeljo prvič od izbruha pandemije covida-19 potekala maša v živo. Udeležba v cerkvi je bila simbolična, mašo patra Martina Krizologa pa so prenašali tudi preko videopovezave. Krizolog je med mašo povedal, da praznujejo dan sv. Frančiška oziroma ustanovitelja meniškega reda, ki vodi newyorško cerkev vse od njene ustanovitve pred več kot stotimi leti.

6.30 Svetovni dan učiteljev v znamenju covida-19

Letošnji svetovni dan učiteljev zaznamuje pandemija covida-19, ki je precej spremenila vzgojno-izobraževalni sistem. V šolskemu sindikatu Sviz opozarjajo, da so zaposleni zaradi ukrepov vedno bolj obremenjeni, saj morajo opravljati še številne druge naloge. Prepričani so, da jih je država pustila na cedilu, ker ne rešuje nakopičenih težav.

Svetovni dan učiteljev je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Praznik se zaznamuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

6.30 Brez mask bodo lahko tudi učenci v zadnji triadi in dijaki

Brez zaščitnih mask ne glede na medosebno razdaljo bodo lahko po novem tudi učenci v zadnji triadi osnovne šole in dijaki v srednji šoli v matičnem oddelku. Prav tako maske ne bo več treba imeti njihovim učiteljem, a pod pogojem medosebne razdalje. Zadnja sprememba odloka o začasnih ukrepih za manj okužb s koronavirusom namreč določa nove izjeme. Učenci od 7. razreda dalje in dijaki so bili do zdaj lahko brez mask le, če je bilo pri pouku mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje, kar pa v šolah skoraj ni mogoče.

Med izjemami pri obveznem nošenju mask, ki jih določajo spremembe vladnega odloka, ki so začele veljati v nedeljo, so tako torej otroci v vrtcih, učenci v osnovni šoli in dijaki v matičnem oddelku, vzgojitelji predšolskih otrok in njihovi pomočniki, učitelji do vključno tretjega razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelji od četrtega razreda osnovne šole in učitelji srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje.

2.28 Oboleli Trump v predsedniški limuzini pozdravljal privržence

Za covidom-19 oboleli ameriški predsednik Donald Trump je privržence, ki demonstrirajo zanj pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda, presenetil z vožnjo v svoji limuzini. Iz »zverine«, kot radi imenujejo črni oklepni cadillac, je v nedeljo popoldne po vzhodnoameriškem času mahal navdušenim zbranim.

Trump je nosil zaščitno masko in vsaj en sopotnik še več zaščitne opreme, manj zavarovani pa so bili njegovi varnostniki in številni Američani so spet ogorčeni.

Več v članku: Oboleli Trump v predsedniški limuzini pozdravljal privržence​