Pred Britanijo ni preprostih rešitev niti enostavnih odgovorov

Tudi zdaj, ko se kažejo prvi znaki okrevanja, so v britanski vladi odločeni, da ne bodo odstopili od zastavljenih načrtov.

Objavljeno
10. oktober 2012 19.59
Posodobljeno
10. oktober 2012 21.00
BRITAIN-POLITICS/
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
V največji koalicijski stranki ostajajo prepričani, da bo zagovarjanje reform in varčevanja dolgoročno potrdilo svoj smisel. Pred Britanijo ni preprostih odgovorov niti preprostih rešitev, trdijo, tudi če nasprotna stran ustvarja vtis, da temu ni tako.

Kongres konservativne stranke
je zaokrožil eno najtežjih obdobij dosedanjega mandata, po tem ko je vnovičen padec gospodarske rasti okrepil ugibanja o ustreznosti vladne ekonomske strategije in odločnosti vladajočih, da ohranijo stik s politično sredino. Kongres, ki se je v Birminghamu začel konec prejšnjega tedna, je danes z enournim govorom sklenil predsednik britanske vlade David Cameron. Politične prioritete, ki jih je predstavil udeležencem, so nosile močno razvojno sporočilo. Premier je Britanijo prikazal kot državo neizkoriščenih priložnosti in zagotovil, da pod njegovim vodstvom niti Britanija niti njeno gospodarstvo ne bosta zapadla v irelevantnost.

V enem od najbolj spremljanih govorov zadnjih let je David Cameron ponovil, da je vlada podcenila resnost položaja, ko je prevzemala oblast, in priznal, da tu tiči eden od glavnih razlogov za dolgo okrevanje gospodarstva. Kakor je poudaril, je stroga fiskalna disciplina državi omogočila, da je v zadnjih dveh letih proračunski primankljaj zmanjšala za četrtino. »Če ne ukrepamo, če ne sprejmemo težkih in bolečih odločitev, če dokažemo svoje odločnosti in domišljije, Britanija v prihodnosti morda ne bo tisto, kar je bila v preteklosti,« je med drugim opozoril Cameron. Z besedami podpore finančnemu ministru Georgeu Osbornu se je premier danes trudil dokazati, da koalicija še naprej obladuje položaj in da je nedavna opozorila Mednarodnega denarnega sklada, naj razmisli o spremembah ključne ekonomske strategije, v primeru da si gospodarstvo v kratkem ne bo opomoglo, niso spravila s tira.

Tudi zdaj, ko se kažejo prvi znaki okrevanja, so v vladi odločeni, da ne bodo odstopili od zastavljenih načrtov. Ti že v kratkem predvidevajo nove reze v javno porabo.

Dežela prizadevnih

Konservativci so v minulih dneh vztrajno zavračali kritike, da so najranljivejši deli družbe postali največje žrtve varčevalnih ukrepov in obstoječe ekonomske strategije ter vztrajali, da nasprotna stran, v dveh letih in pol, odkar so prevzeli oblast, ni predstavila nobene prepričljive alternative. V enem od najbolj citarinih poudarkov današnjega govora se je Cameron zavzel za narod prizadevnih ljudi, katerega gonilna sila bodo ambicije posameznikov. »Države se dvignejo samo takrat, ko se dvignejo tudi ljudje,« je dejal pred polno dvorano delegatov, kasneje pa v nizu neposrednih napadov na laburistično logiko predstavil vizijo za Britanijo prihodnosti. Za razliko od laburistov »ne pridigamo o enotni državi in ne uprizarjamo razredne vojne. Podprli bomo vse, ki bodo v življenju želeli storiti nekaj iz sebe,« je dejal.

Njegov namen je bil od vsega začetka prepričati, da so konservativci stranka vseh ljudi in ne le višjih družbenih slojev. Tako je poudaril, da njegova želja »ni zaščita, ampak širjenje privilegijev«. Kljub temu da so se konservativci ta teden izogibali omenjanju politične sredine, so besede, ki jih je premier namenil socialnim temam, v grobem potrjevale nadaljevanje politike »sočutnega konservatizma« in iskanja »velike britanske družbe«. Da se v stranki prebujajo desna čustva, je bilo te dni še najbolj razvidno pri omembah problematičnega odnosa z EU.

Potem ko je ta teden prvič odkrito spregovoril v prid referendumu o prihodnosti Britanije v EU, se je premier temi danes izognil. Kakor je pojasnil v nedavnem intervjuju za otoške medije, bi bil referendum »najbolj čist, preprost in razumen način« za zagotovitev podpore javnosti pri iskanju nove pogodbe. S pobudami h globlji integraciji držav članic se Britancem odpira priložnost, da premislijo svoj odnos z Unijo. Zdaj je popolnoma jasno, da bo vlada v kratkem pričela z iskanjem novega dogovora z EU in da bo podporo zanj iskala tudi med volivci. Referendum, ki bi ponudil možnost izstopa, po premierovih zagotovilih ne pride v poštev.

Borisove ambicije

Cameron je med kongresom priznal, da v preteklosti ni storil dovolj, da bi volivcem in delegatom razložil svoja stališča. Tudi po sedmih letih, odkar je prevzel vodenje stranke, mnogo torijcev še vedno ne ve, v kaj pravzaprav verjame njihov vodja. Javnomnenjske raziskave medtem kažejo, da bi konservativno stranko pod vodstvom ekscentričnega londonskega župana Borisa Johnsona podprlo tudi do pet odstotkov več ljudi. Uspeh olimpijskih iger je eno najbolj karizmatičnih osebnosti med konservativci povzdignil v presenetljivega, a povsem resnega kandidata za naslednjega premiera.