Brez uspeha na Dunaju

Na Dunaju so se brez uspeha končali pogovori o prihodnjem statusu Kosova. ki jim predseduje posebni odposlanec ZN Marttii Ahtisaari.

Objavljeno
01. marec 2007 20.14
Dunaj/Beograd/Priština - Na Dunaju so se brez uspeha končali pogovori o prihodnjem statusu Kosova. ki jim predseduje posebni odposlanec ZN Marttii Ahtisaari, avtor predloga o prihodnjem statusu Kosova. Priština se zavzema za lastno vojsko po opredelitvi statusa Kosova, Beograd pa meni, da bi o mednarodnih silah v pokrajini v prihodnje morali skleniti sporazum Srbija in Združeni narodi.

Delegaciji sta danes obravnavali štiri od dvanajstih dodatkov k predlogu prihodnjega statusa Kosova, ki jih je prav tako pripravil posebni odposlanec ZN Ahtisaari. Vsi danes obravnavani deli Ahtisaarijevega načrta se nanašajo na varnost in navzočnost mednarodnih civilnih in vojaških misij na Kosovu.

Beograjski pogajalci za navzočnost mednarodnega civilnega upravitelja

Beograjski pogajalci, se načeloma strinjajo s predlogom o navzočnosti mednarodnega civilnega upravitelja in vojaških misij po opredelitvi statusa Kosova. Poudarili pa so, da vztrajajo pri sklenitvi sporazumov med Srbijo in ZN glede obeh vprašanj. Za Beograd je preprosto nesprejemljiva vojska lokalnih Albancev.

Priština nasprotuje navožnosti mednarodnih civilnih in vojaških misij

Prištinska delegacija prav tako ne nasprotuje navzočnosti mednarodnih civilnih in vojaških misij tudi po opredelitvi statusa Kosova, moti pa jo zahteva Beograda po demilitarizaciji Kosova. Priština poleg tega meni, da Kosovo kot sodobna demokratična država potrebuje tudi lastno vojsko, ki bi bila temelj za oblikovanje kosovskega obrambnega in varnostnega sistema.

Beograjska delegacija: Ustava Kosova mora biti usklajena s srbsko ustavo

Beograjska delegacija je sicer na današnjem srečanju mednarodnemu pogajalcu in prištinskim kolegom vročila dodatek k določilom načrta, v katerem je izpostavljeno, da bo morala biti ustava Kosova usklajena z ustavo Srbije. Na ta način bi bilo potrjeno, da je Srbija tudi na Kosovu pristojna za zunanje zadeve, nadzor meja in druge zadeve.

Delegaciji bosta s petkovim srečanjem, ko bodo imeli na dnevnem redu v glavnem prehodna določila predloga, sklenili predzadnji krog dunajskih pogovorov. Do končnice pogovorov naj bi prišlo 10. marca, ko naj bi se jih udeležili najvišji predstavniki Beograda in Prištine in ko naj bi Ahtisaari obema stranema razgrnil dokončno besedilo predloga o prihodnjem statusu Kosova.

Ahtisaari je pred dnevi v pogovoru za beograjske in prištinske medije pojasnil, da za dosedanji del pogajalskega procesa v svojem načrtu namerno ni želel natančno opredeliti, kakšen bo prihodnji status Kosova, to pa bo storil v končnem besedilu, ki bo zagotovo vseboval "ustrezno besedo za status". Kot je še pojasnil, bo končno besedilo nato podal tudi Varnostnemu svetu ZN, od katerega pričakuje "enotnost v razpravi o kosovskem vprašanju".

Namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Vladimir Titov se je sešel s srbskim predsednikom in premierom, Borisom Tadičem in Vojislavom Koštunico, sprejel pa ga je tudi zunanji minister Vuk Draškovič.

Titov: Resolucija ZN lahko reši Kosovo

Titov meni, da bi bilo treba rešitev za Kosovo najti v veljavni resoluciji Varnostnega sveta ZN 1244. Srbski predsednik Tadić je svojemu sogovorniku zatrdil, da Srbija ne bo sprejela neodvisnosti Kosova. Do sporazumne rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani, je potrebno priti s pogajanji, je še zatrdil. Kot so še sporočili iz urada, je Titov ob tem povedal, da mora biti rešitev za Kosovo pravična, kompromisna in sprejemljiva za obe strani, poleg tega pa ne bi smela predstavljati precedensa.

Titov je zunanjemu ministru Draškoviču povedal, da Moskva vztraja pri spoštovanju načela ozemeljske nedotakljivosti držav, enako kot se zavzema za zadovoljitev vseh legitimnih pravic kosovskih Albancev. Skratka, "moskovsko sporočilo je takšno, kot smo ga tudi lahko pričakovali", je pojasnil Draškovič.

Gibanje Samoodločba napoveduje nov kosovski protest

Gibanje Samooodločba, ki ga vodi nekdanji voditelj prištinskih študentov Albin Kurti, je za soboto napovedalo nov protestni shod v kosovski prestolnici.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je pozval etnične Albance naj se vzdržijo nasilja na sobotnem protestu. V televizijskem nagovoru je dejal, da lahko ponovitev nasilja resno ogrozi nadaljevanje procesa kosovskega osamosvajanja.

Neprijavljan shod?

Kosovska policija trdi, da zavezujoče prošnje za odobritev shoda zaenkrat ni prejela. Srbski mediji medtem poročajo, da so si mednarodne ustanove na Kosovu vključno z uradom ZN (Unmik) prav zaradi napovedanega shoda vzele za petek dela prost dan.

Se lahko obetajo novi odstopi v mednarodni policiji na Kosovu?


Policija naj bi sicer danes pripravila končno poročilo o protestu, ki je v Prištini potekal 10. februarja in se je sprevrgel v nerede. Ranjenih je bilo okoli 80 ljudi, dva pa sta bila ubita, ko so mednarodni in lokalni policisti proti protestnikom uporabili gumijaste naboje. Zaradi tega sta odstopila kosovski minister za notranje zadeve Fatmir Rexhepi in načelnik mednarodne policije na Kosovu Stephen Curtis.

Policija je takrat priprla 14 oseb, vključno s Kurtijem. Lokalno sodišče je za Kurtija odredilo enomesečni pripor, tožilstvo pa je proti njemu podalo obtožnico, v kateri ga bremeni kršitve štirih določil kazenskega zakonika, vključno s pozivanjem k uporu in ogrožanjem varnosti pripadnikov Unmik.

Rueker in Ceku: Prihodnji protesti Smaoodločbe bodo nedopustni


Čeprav sta vodja Unmik Joackim Ruecker in kosovski premier Agim Ceku kasneje odločno zatrdila, da bodo protestni shodi in morebitni nemiri Samoodločbe v prihodnje nedopustni, je gibanje napovedalo nove demonstracije "proti odgovornim za smrt dveh oseb pred desetimi dnevi".

Za omenjeni žrtvi se je sicer 20. februarja že "maščevala" organizacija, ki se je poimenovala po zdavnaj razpuščeni ilegalni Osvobodilni vojski Kosova (OVK): z eksplozivnimi napravami je vrgla v zrak tri vozila Unmik. Žrtev ni bilo, šest dni kasneje pa je na zahodu Kosova, v Peči, podobna eksplozija poškodovala sedem vozil Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), vendar odgovornost zanjo za zdaj ni prevzel še nihče.

Unmik pozval vse, ki bodo sodelovali na shodu, da bodo soodgovorni za morebitno nasilje

Unmik je v sredo vse, ki bodo prišli na sobotni protestni shod, opozoril, da bodo soodgovorni za morebitno nasilje. Beograjski mediji pa so danes poročali, da bodo imeli predstavniki mednarodnih organizacij in njihovo lokalno osebje v petek dela prost dan. Kot so pojasnili pri Unmik in OVSE, gre za "običajen naknadni dela prosti dan"

Voditelji lokalnih Srbov namigujejo, da bi se omenjeni organizaciji radi tako znebili odgovornosti za sobotne demonstracije.