Britanci se umikajo iz BIH

Velika Britanija je začela umik iz BiH, ki jo je zapustilo prvih sto pripadnikov britanskih vojaških sil, ki so v tej državi v okviru mirovnih EUFOR pomagali pri ohranjanju miru in varnosti.

Objavljeno
21. marec 2007 21.17
Banja Luka - Velika Britanija je začela umik iz BiH, ki jo je zapustilo prvih sto pripadnikov britanskih vojaških sil, ki so v tej državi v okviru mirovnih EUFOR pomagali pri ohranjanju miru in varnosti. London naj bi po napovedi iz BiH umaknil vseh 600 pripadnikov vojaških sil, do umika pa bo prišlo v okviru načrtov EU o zmanjšanju mirovnih sil EUFOR iz 6500 na 2500 vojakov.

Britanski vojaki so v BiH prispeli leta 1992. Sprva so spremljali humanitarne konvoje, leta 1995 pa so sodelovali v kampanji zveze NATO za ustavitev spopadov. Od leta 2004 so britanske sile delovale v okviru mirovne misije EU.

Večina britanskih vojakov je nameščena v Banja Luki, administrativnem središču Republike srbske. Po napovedih naj bi večje število britanskih vojakov odšlo v nedeljo, na terenu pa naj bi ostala še manjša enota, ki naj bi poskrbela za zaprtje oporišča.

Obrambni ministri EU so se o zmanjšanju sil v BiH s 6000 na 2500 vojakov dogovorili v začetku marca, ko so poudarili, da so varnostne razmere v omenjeni državi dovolj stabilne in dodali, da varnosti v BiH ne ogrožajo niti pogajanja o statusu Kosova. Hkrati so se zavzeli za okrepljeno prisotnost EU v pokrajini.