Britanski preiskovalci spet v Rusijo

Britanski preiskovalci želijo v okviru preiskave zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Aleksandra Litvinenka še drugič obiskati Rusijo.

Objavljeno
16. januar 2007 15.17
Moskva/London - Britanci želijo v okviru preiskave zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Aleksandra Litvinenka še drugič obiskati Rusijo, je danes sporočil ruski generalni tožilec Juri Čajka. Kot je dejal, so v ponedeljek "od britanskih kolegov dobili nov preiskovalni nalog, v katerem sprašujejo o možnosti ponovnega prihoda, sodelovanja in izmenjave materialov". Po obisku ruskih preiskovalcev v Londonu ponovnega sprejema Britancev v Rusiji ne izključujejo, je povedal.

Tudi Rusi v kratkem spet v London

Kot je pojasnil, se želi ruska ekipa v Londonu predvsem pogovoriti z dvema uglednima Rusoma, ki jima je Velika Britanija podelila azil: z vplivnim poslovnežem Borisom Berezovskim in nekdanjim vodjo čečenskih upornikov Ahmedom Zakajevom. V nedeljo je sicer Čajka že napovedal, da bodo Rusi v London odpotovali v kratkem.

"Glede samega primera Litvinenko smo tudi mi zainteresirani za rešitev tega zločina, saj je bil, prvič, ruski državljan in drugič, imamo svojo verzijo umora," pa je danes poudaril generalni tožilec in dodal, da ne izključujejo možnosti, da so ta umor zagrešili ruski državljani, ki živijo v tujini.

Na londonskem Scotland Yardu so dejali le, da specifičnih in dokončnih načrtov o ponovnem obisku Rusije v okviru preiskave Litvinenkove smrti zaenkrat nimajo, da pa puščajo vse možnosti odprte.