»Britanski Schindler« pričakal vlak svobode

Na londonsko železniško postajo Liverpool Street Station je pripeljal zgodovinski vlak, s kakršnim je pred 70 leti iz okupirane Prage bežalo na stotine otrok judovskega rodu.

Objavljeno
04. september 2009 21.30
A. M.
A. M.
London - Včeraj je na londonsko železniško postajo Liverpool Street Station pripeljal zgodovinski vlak, s kakršnim je pred 70 leti iz Prage, ki je bila takrat že pod nacističnim škornjem, bežalo na stotine otrok judovskega rodu. Z osmimi vlakovnimi kompozicijami, ki jih je leta 1939 organiziral britanski borzni posrednik Nicholas Winton in se jih je oprijelo ime Kindertransport, je iz okupirane Češkoslovaške odšlo skupaj 669 otrok, ki bi sicer najverjetneje končali v nacističnih uničevalnih taboriščih.

Nekaj več kot dvajset v Britanijo evakuiranih otrok, ki so danes v sedemdesetih in osemdesetih letih, je bilo tudi na vlaku, ki je v torek, ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne, odpeljal z železniške postaje v Pragi. »Počutim se malo sentimentalno in malo žalostno, saj je bilo takrat zadnjič, ko sem videla svojo mater,« je pred odhodom vlaka iz češke prestolnice dejala Hana Franklova, ena izmed evakuiranih deklic.

Po štirih dneh vožnje skozi Evropo je zgodovinski vlak včeraj prispel na končno postajo v Londonu in tam je potnike pričakal tudi Winton, ki je maja letos praznoval stoti rojstni dan. »Čudovito vas je videti po 70 letih. Ne dopustite, da do našega naslednjega srečanja spet mine toliko časa,« je nekoliko hudomušno dejal nekdanjim evakuirancem, medtem ko jim je stiskal roke, ko so stopili iz vlaka.

Konec leta 1938 je tedaj 29-letni uslužbenec londonske borze Nicholas Winton na povabilo prijatelja odpotoval na Češkoslovaško. Bil je osupel zaradi begunske krize, ki jo je povzročila priključitev Sudetov nacistični Nemčiji, in je nemudoma začel organizirati prevoz judovskih otrok iz države. Tedanja britanska zakonodaja je omogočala vstop v državo beguncem, mlajšim od sedemnajst let, če so imeli zagotovljeno bivališče na Otoku in če je bila zanje plačana varščina v višini 50 funtov, ki naj bi pokrila stroške njihove morebitne vrnitve domov.

Več v sobotni tiskani izdaji.