Britanski tabloid sledil več kot 90 znanim osebnostim

Odgovorni pri News of The World so najeli detektiva, ki je med drugim sledil princu Williamu, nogometašu Garyju Linekerju ...

Objavljeno
08. november 2011 18.05
Posodobljeno
08. november 2011 18.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Nekdanji policist, ki se je uril tudi pri britanski obveščevalni službi MI5, nato pa odprl zasebno detektivsko agencijo, je javnosti izdal, da je več let delal za propadli tabloid News of The World. Derek Webb je od leta 2003 na zahtevo različnih novinarjev sledil in nadziral preko 90 ljudi, ki so bili kakorkoli zanimivi za javnost, večina med njimi - 90 odstotkov - pa so bili politiki in znane osebnosti. »Z njimi [novinarji tabloida] sem vsa ta leta tesno sodeloval. Nikoli nisem vedel, kaj bo moja naslednja naloga. Poklicali so me tako ponoči kot podnevi in me pošiljali v različne dele države,« je za BBC povedal Webb.

Leta 2006 so mu iz News of The World naročili, naj sledi princu Williamu, več tednov je sledil tudi britanskemu nogometašu Garyju Linekerju. Nekaj tednov je nadzoroval tedanjega vrhovnega tožilca Lorda Goldsmitha.

Novinarje tabloida, ki ga je po več kot sto letih pokopalo sporno zbiranje informacij, so zanimali tudi svojci in prijatelji znanih osebnosti. Webb je tako zadnja leta večkrat sledil staršem Daniela Radcliffa, filmskega igralca, ki je upodobil Harryja Potterja. »Zapisoval sem si, kaj so imeli v času nadzorovanja oblečeno, kakšen avtomobil so vozili, s kom so se srečali ter kje in kdaj - čas, čas je bil zelo pomemben,« je za BBC povedal Webb.

Britanski tabloid News of The World so ukinili po 168 letih, ko je avgusta v javnost prišla novica, da so novinarji tednika informacije o znanih osebnostih in žrtvah pridobivali s prisluškovanjem in vdiranjem v mobilne telefone. Škandal je pretresel britansko javnost, lastnik tabloida, medijski mogotec Rupert Murdoch, in njegove medijske korporacije pa so se znašle pod drobnogledom britanskih in ameriških oblasti.