Britanski vojaki nelegalno vstopili v iranske vode?

Iranska tiskovna agencija je sporočila, da je še eden od zajetih britanskih mornarjev priznal, da so v iranske teritorialne vode vstopili brez dovoljenja.

Objavljeno
30. marec 2007 21.24
Televizijski posnetek zajetih britanskih mornarjev
Bremen/London/Teheran - Iranska uradna televizija v arabskem jeziku Al Alam je objavila nov posnetek britanskih mornarjev, ki jih je iranska revolucionarna garda pred tednom dni zajela v Perzijskem zalivu. Na posnetku je videti britanskega vojaka Nightona Thomasa Summersa, ki se je opravičil, da so s kolegi "brez dovoljenja" vstopili v iranske vode. London je novi posnetek označil za škandalozen in propaganden.

"Še enkrat se globoko opravičujem, da smo vstopili v vaše vode," je na posnetku dejal mornar Summers. Summers je tudi povedal, da se zaveda, da je bil to že drugi incident od leta 2004, v katerem je britansko vojaško osebje vstopilo v iranske vode.

Na posnetku je videti Summersa, kako sedi skupaj s še enim vojakom in z edino žensko med zajetimi, 26-letno Faye Turney. Že pred objavo posnetka pa je iranska tiskovna agencija IRNA poročala, da je Summers podal izjavo. "V iranske vode smo vstopili brez dovoljenja in aretirala nas je obalna straža. Rad bi se opravičil iranskemu ljudstvu," je navedel Summer, dodal pa tudi, da je bilo od aretacije vse v redu in da je zadovoljen. "V minulih dneh so iranski vojaki z nami ravnali lepo in zelo humano. Nobenih zlorab ni bilo".

Televizija Al Alam je že v sredo predvajala posnetek skupine vojakov, vključno s Turneyevo, ki je dejala, da so kršili iranske ozemeljske vode.

Blair bo potrpežljiv pri osamitvi Irana

Britanski premier Tony Blair je izjavil, da si London želi "vedno večje osamitve" Irana zaradi zajetja 15 britanskih mornarjev pred tednom dni, a hkrati poudaril, da bo pri obravnavi te krize potrpežljiv. Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett je medtem dejala, da nota Irana ne pomaga pri reševanju krize. Iranska vlada je namreč britanskemu veleposlaništvu v Teheranu poslala noto, v kateri želi zagotovila Londona, da se kršitve njegovih ozemeljskih voda ne bodo nadaljevale.

Blair je pred novinarji v Manchestru poudaril, da "razkazovanje in manipulacije" britanskega vojaškega osebja ne bosta nikogar preslepila in da bo objava posnetkov vojakov le še povečala "občutek studa" do iranskega obnašanja. Slednje je Blair dejal potem, ko je iranska televizija danes po sredi znova objavila posnetek britanskih vojakov, na katerem se je eden med njimi opravičil za nezakonit vstop v iranske vode.

Britanski premier je še poudaril, da se mora Iran zavedati, da z nadaljnjim zadrževanjem britanskih mornarjev in marincev, ki jih je zajel pred tednom dni v Perzijskem zalivu, ne more ničesar pridobiti. "Iranci se morajo zavedati, da se bodo z nadaljevanjem po tej poti soočali z vedno večjo osamitvijo". "Združeni narodi včeraj, EU danes; čez konec tedna bomo govorili še z drugimi zavezniki," je poudaril.

"Nadaljevati moramo s potrebno odločnostjo, a tudi potrpežljivostjo, saj je edini možni konec tega to, da bo naše osebje varno izpuščeno", je poudaril Blair. "Nadaljevati moramo po tej poti, da bi zagotovili, da bo Iran vedno bolj osamljen," je dodal in ob tem omenil "zelo pomembno" izjavo VS ZN.

Napovedal je tudi, da bo EU še danes sprejela "ostro izjavo". Ponovil je še, da je "popolnoma očitno, da so bili (mornarji) v iraških vodah v skladu z mandatom ZN. Nobenega vprašanja ni glede nezakonite narave njihovega zajetja in zato jih je potrebno izpustiti."

Britanska zunanja ministrica je medtem ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU v Bremnu izjavila, da London ne vidi nobenih znakov, da bi si Iran prizadeval rešiti krizo glede zajetih mornarjev. Beckettova je slednje povedala, potem ko je Iran poslal diplomatsko noto britanskim oblastem, v kateri je zapisal, da so britanski mornarji zagrešili "nezakonito dejanje", ni pa pozvalo k opravičilu Velike Britanije.

Iran je v noti, ki jo je objavilo iransko veleposlaništvo v Londonu, izpostavil "odgovornost britanske vlade za posledice kršitev in pozval k zagotovilom, da se bo v prihodnje izognila tovrstnim dejanjem". Kot je v zvezi z iransko noto poudarila Beckettova, "ga jemljemo resno, saj je to prvi formalni pristop s strani Irancev," na katerega bodo odgovorili hitro in uradno.

EU iz solidarnosti do Velike Britanije za sankcije proti Iranu

Zunanji ministri Evropske unije so se danes na neformalnem zasedanju v Bremnu načelno strinjali, da bodo iz solidarnosti do Velike Britanije uvedli določene sankcije glede iranskih obiskov na ministrski ravni zaradi zajetja britanskih mornarjev. Ministri naj bi te sankcije natančno opredelili v posebni izjavi solidarnosti do Velike Britanije, ki naj bi bila "zelo kritična do Irana in pozitivna do Velike Britanije", je ob robu zasedanja povedal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.

Ministri so se strinjali, da obsojajo postopke iranskih organizacij, pri čemer so opozorili, da morda sporna dejanja nimajo neposredne povezave z zakonitimi iranskimi oblastmi. Tako naj bi danes pozvali k takojšnji osvoboditvi petnajstih britanskih mornarjev, ki jih je minuli teden zajel Iran.

Ministri naj bi v izjavi solidarnosti z Veliko Britanijo, ki naj bi bila ustna, saj na neformalnih zasedanjih ministri ne sprejemajo pisnih sklepov, izrazili "zaskrbljenost in pozvali k čimprejšnji izpustitvi" talcev, so povedali viri blizu Sveta EU ob robu zasedanja sedemindvajseterice.

Ministri naj bi v izjavi tudi poudarili, da je zajetje britanskih mornarjev nezakonito in s tem podprli stališče Londona, ki je v sredo s Teheranom prekinil vse uradne stike.

Britanska zunanja ministrica je pred začetkom zasedanja dejala, da je EU pripravljena pomagati Veliki Britaniji in da druge države članice "popolnoma razumejo razmere". Prav tako je izrazila zadovoljstvo z resolucijo, s katero je Varnostni svet ZN izrazil resno zaskrbljenost zaradi zajetja talcev.

O iransko-britanskem sporu so pred začetkom zasedanja v Bremnu posebej razpravljali zunanji ministri stalnih članic VS ZN Velike Britanije in Francije ter nestalnih članic Italije, Belgije in Slovaške. Velika Britanija naj bi članice unije pozvala, naj sledijo njeni potezi in zamrznejo odnose s Teheranom, vendar takšne odločitve po navedbah virov v Bremnu ni pričakovati.

Ahmadinedžad zahteva britansko opravičilo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v zvezi s pred tednom dni zajetimi 15 britanskimi mornarji izjavil, da bi se morala Velika Britanija opravičiti zaradi "kršenja" iranskih ozemeljskih voda.

"V minulih letih so britanske sile kršile mednarodno pravo in prečkale iransko mejo. Velika Britanija bi se morala opravičiti Iranu," je Ahmadinedžad po poročanju iranske televizije izjavil v telefonskem pogovoru s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tiskovni predstavnik turškega premiera je pred tem izjavil, da je Iran pripravljen razmisliti o morebitni izpustitvi edine ženske med zajetimi, 26-letne mornarke. Erdogan je Ahmadinedžada poklical v četrtek zvečer in z njim govoril o zajetih Britancih, iranski predsednik pa naj bi mu povedal, da "je Iran pripravljen ponovno razmisliti o vprašanju izpustitve ženske članice posadke".

Združeni narodi zaskrbljeni zaradi britanskih vojakov

Varnostni svet ZN je v četrtek z izjavo za javnost izrazil globoko zaskrbljenost zaradi zajetja 15 britanskih mornarjev s strani iranske republikanske garde. Prav tako je izrazil zaskrbljenost, ker mornarjev še niso izpustili na prostost. VS ZN je iransko vlado obenem pozval, naj omogoči dostop diplomatskih predstavnikov do zajetih vojakov in podprl poziv k hitri razrešitvi problema.

Izjava za javnost je najblažja oblika ukrepanja, ki jih ima VS ZN na voljo. Velika Britanija je upala na kaj bolj odločnega tako glede vsebine kot glede oblike, zavzemala se je namreč za sprejetje resolucije, vendar naj bi temu nasprotovala Rusija, skupaj z Južno Afriko.

VS ZN se ni spuščal v to, kdo je kriv za nastali položaj. Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry pa je izrazil zadovoljstvo nad ukrepom ter dejal, da članice VS ZN niso mogle odločati o tem, ali je do zajetja prišlo v iranskem ali iraškem morju, ker niso imele pred seboj potrebnih dokazov. VS ZN je izjavo, glede katere je potrebno soglasje, sestavljal okoli štiri ure.

Napetosti so se zaradi zajetja britanskih vojakov, do česar je prišlo pretekli petek, spet povečala. Iran je v sredo namigoval, da bo edino žensko med zajetimi vojaki, Faye Turney, morda kmalu izpustil. Zatem so objavili posnetke vojakov, ki pravijo, da so bili mornarji v iranskih vodah, v četrtek pa je Iran objavil še posnetke zajetja in drugo pismo Turneyjeve, tokrat britanskemu parlamentu, v katerem se sprašuje, če ni morda že čas za umik iz Iraka.

Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett je dejala, da gre za očitno izkoriščanje vojakinje za propagando, kar je nezaslišano in okrutno. Za Britance ni nobenega dvoma, da je bilo pismo napisano po nareku in pod prisilo. Irance so te besede razjezile in glavni iranski pogajalec Ači Laridžani je za iranski radio namignil, da bodo vojake postavili pred sodišče, če bo Velika Britanija "nadaljevala po tej poti".

Iran si želi, da britanska vlada prizna, da so bili zajeti mornarji v njihovih vodah Perzijskega zaliva, nakar naj bi jih brez težav izpustili. Velika Britanija pa vztraja, da so bili v iraških vodah in so opravljali svoje delo v skladu z mandatom ZN, zato jih je treba izpustiti brez pogojev.

Iran objavil tretje pismo britanske mornarke

Iran je danes objavil že tretjo pismo, ki naj bi ga napisala zajeta britanska mornarka Faye Turney. V pismu piše, da so 15 zajetih britanskih vojakov "žrtvovali" za ameriško in britansko politiko. "Pišem vam kot članica britanskega vojaškega osebja, ki so jo poslali v Irak, jo žrtvovali zaradi intervencijske politike Busheve in Blairove vlade," piše v pismu, ki naj bi ga spisala Turneyeve.

Pismo so iranske oblasti objavile v Londonu, vsebuje pa vnovičen poziv, naj se britanske sile umaknejo iz Iraka. "Po mojem prepričanju morata državi, če želita narediti korak naprej, začeti umikati naše sile iz Iraka in iraškemu ljudstvu pustiti, da začne obnavljati svoje življenje". Pismo vnovič vsebuje opravičilo za vstop britanskih mornarjev v iranske vode. Navaja tudi, da Iranci s Turneyevo lepo ravnajo.