Britanski vojaki priznali vstop v iranske vode

Iranska in arabska televizija sta poročali o novih "priznanjih" zajetih britanskih vojakov, ki naj bi pomotoma zapluli v iranske teritorialne vode. Za britansko zunanje ministrstvo so priznanja nesprejemljiva.

Objavljeno
03. april 2007 00.05
Iranski zunanji minister Manušer Motaki je v zadnjih dneh spet ponovil, da se bogatenju urana ne bodo odpovedali
/LondonTeheran/London/Kairo - Arabska televizija je poročala, da je že vseh 15 zajetih britanskih vojakov priznalo, da so pomotoma zapluli v iranske teritorialne vode, kjer so bili zajeti s strani iranske revolucionarne garde.

Iranska televizija IRIB pa je že v nedeljo zvečer predvajala nova ločena posnetka dveh od 15 zajetih britanskih vojakov, na katerih slednja ponovno priznavata, da so bili zajeti med plovbo v iranskih vodah. Britanca sta na posnetku stala pred zemljevidom severnega dela Perzijskega zaliva in pokazala, kje naj bi jih Iranci zajeli. Televizija ob tem ni navedla vira najnovejših informacij, do sedaj pa je predvajala posnetke priznanj le štirih od 15 britanskih vojakov,

Britanska vlada se je na trditve odzvala s ponovitvijo stališča, da so bili vojaki zajeti v iraških vodah in da jih mora Iran takoj in brezpogojno izpustiti. Prav tako je London ponovno označil predvajanje posnetkov za nedopustno.

Po poročanju britanskih medijev je Iran tokrat prikazal posnetke stotnika Crisa Aira in poročnika Felixa Carmana. Slednji je na posnetku dejal, da "razume, zakaj so tako jezni" zaradi britanskega vdora v iranske ozemeljske vode. Po mnenju britanskega strokovnjaka za govorico telesa sta bila oba mornarja na posnetku videti živčna.

Med Veliko Britanijo in Iranom potekajo neposredni pogovori V Teheranu so medtem potrdili nedeljske navedbe britanskega obrambnega ministra Desa Browna, da med državama glede zajetih Britancev potekajo neposredni pogovori. Obenem so poudaril, da pogovori niso bili nikoli prekinjeni. "Stiki niso bili nikoli prekinjeni, tako da niti ni bilo potrebe, da bi jih obnovili," je povedal neimenovani iranski predstavnik.

Britanski obrambni minister Brown je za britansko televizijsko mrežo BBC dejal, da Velika Britanija dela vse, kar je mogoče, da bi po diplomatski poti čim prej razrešili težavo. "Imamo neposredne pogovore z Iranci in ti vedo, da je naše stališče, ki ga podpira skoraj vsa mednarodna skupnost, jasno."

Tiskovna predstavnica britanskega zunanjega ministrstva pa je potrdila, da obstajajo stiki med britansko zunanjo ministrico Margaret Beckett in iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem.

Iran vztraja, da mora britanska vlada priznati, da so bili zajeti mornarji v njihovih vodah Perzijskega zaliva. London pa po drugi strani trdi, da so bili mornarji v iraških vodah in so opravljali svoje delo v skladu z mandatom ZN in jih je potrebno zato izpustiti brez pogojev.

Neimenovani britanski predstavnik: Velika Britanija se bo pogovarjala z Iranom

Velika Britanijaje nazadnje zatrdila, da bo razmislila o začetku pogovorov s Teheranom o načinih, kako se v prihodnosti izogniti podobnim primerom, kot je bilo nedavno zajetje britanskih mornarjev. To je danes razkril neimenovani britanski predstavnik. Kot je dejal, je Velika Britanija to stališče Irancem sporočila v pismu. Iranski državni radio pa je medtem poročal o "pozitivnih spremembah" v britanskem stališču.

Velika Britanija vztraja pri brezpogojnem izpustu zajetih mornarejev

Kot je poudaril omenjeni uradnik, se Velika Britanija z Iranom ne "pogaja" ter vztraja pri tem, da mora biti izpustitev zajetih mornarjev brezpogojna. Sicer pa so pogovori o izogibanju sporov del normalnega diplomatskega dialoga, je povedal drug uradnik, zaposlen na britanskem zunanjem ministrstvu, ki prav tako ni želel biti imenovan.

Tudi britanski krizni odbor bo razpravljal

Z nastalo krizo, do katere je pripeljalo zajetje mornarjev v vodah Perzijskega zaliva in vztrajanje Irana, da jih ne bo izpustil, če se Velika Britanija ne opraviči za nezakonit vdor v iranske ozemeljske vode, se bo danes ukvarjal tudi krizni odbor britanske vlade. Mornarji so sicer v ujetništvu že od 23. marca. Velika Britanija vztraja, da so bili zajeti v iraških vodah, da so opravljali svoje delo v skladu z mandatom ZN in da jih je potrebno zato izpustiti brez pogojev.

Brudžerdi: Britanija bi morala poslati svojega predstavnika

Predsednik iranskega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Alaedin Brudžerdi pa je danes dejal, da bi morala Velika Britanija v Teheran poslati svojega predstavnika. "Edina rešitev je, da pošljejo uradnika, ki bo ugotovil razlog za invazijo," je dejal. Kot je še menil v izjavi za iranski radio, obstaja potreba po dvostranskem dogovoru med državama, ki bi preprečil podobne incidente v prihodnosti.

Vsi britanski mornarji priznali nezakonitost vstopa v iranske vode

Iranska televizija Al Alam je medtem poročala, da je vseh 15 zajetih britanskih mornarjev priznalo, da so nezakonito vstopili v iranske vode, priznanja štirih pa je tudi javno predvajala. London je predvajanje posnetkov zajetega vojaškega osebja označil za nedopustno kršitev mednarodnih norm.

Iranske oblasti že začele preiskovalni postopek proti zajetim mornarjem

Iranske oblasti so medtem proti zajetim moranjem že začele preiskovalni postopek. Če bodo mornarji spoznani za krive, jih čaka kazen, je v soboto potrdil iranski veleposlanik v Moskvi Golamreza Ansari. "Z britanske strani nismo prejeli nobenega opravičila, zato se zadeva nadaljuje v obliki pravnega procesa," je dejal.

Laridžani: Kriza z Britanci je rešljiva

Vodja iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost Ali Laridžani je za britansko televizijo Channel Four dejal, da je kriza s 15 britanskimi zajetimi pripadniki britanske mornarice "rešljiva". Po njegovih besedah ni potrebe po sodnem procesu, saj Teheran želi situacijo rešiti po diplomatski poti.

"Vsekakor je naša prioriteta, da problem rešimo po primernih diplomatskih kanalih. Ni v našem interesu, da bi se ta zadeva še bolj zapletla," je dejal Laridžani, ki je še povedal, da je Evropska unija začela obsojati Iran, ne da bi prej poznala dejstva. EU je ob tem obtožil uporabe "jezika sile" s tem, ko je veliki Britaniji pretekli teden izrazila "brezpogojno podporo" in zagrozila s "primernimi ukrepi".

"Na žalost so nekatere članice EU začele tudi zavzemati stališča in zame je bilo zanimivo, da so to storile, ne da bi vedele ali so bili v naših ozemeljskih vodah ali ne. Iran so začele obtoževati, ne da bi poznale dejstva," je povedal in pojasnil, da to pomeni napako članic EU in da gre za jezik sile, zaradi česar EU nima drugačne pozicije ali odnosa kot ZDA.

Do zaostrovanja odnosov med Londonom in Teheranom je pripeljalo zajetje mornarjev v vodah Perzijskega zaliva in vztrajanje Irana, da jih ne bo izpustil, če se Velika Britanija ne opraviči za nezakonit vdor v iranske ozemeljske vode. Mornarji so sicer v ujetništvu že od 23. marca. Velika Britanija vztraja, da so bili zajeti v iraških vodah, da so opravljali svoje delo v skladu z mandatom ZN in da jih je potrebno zato izpustiti brez pogojev, medtem ko Teheran vztraja.