Britansko sodišče potrdilo izročitev egiptovskega klerika ZDA

Domnevni terorist trdi, da bi s prestajanjem kazni v zaporu ADX v Koloradu kršili njegove osnovne človekove pravice.

Objavljeno
05. oktober 2012 16.05
Posodobljeno
05. oktober 2012 16.15
BRITAIN-CLERIC/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

London - Britansko sodišče je odobrilo izročitev petih domnevnih terorističnih osumljencev, med njimi tudi egiptovskega klerika Abu Hamzo al Masrija Združenim državam Amerike.

Radikalni klerik in Babar Ahmad, Sjed Talha Ahsan, Adel Abdul Bari and Kaled al Favaz s predložitvijo novih dokazov o tem, zakaj naj britansko sodišče tega ne stori, po pisanju BBC niso uspeli. V ZDA jih bodo deportirali v najkrajšem možnem času.

Izročitev ZDA je aprila letos odobrilo Evropsko sodišče za človekove pravice. S tem, kot so takrat sporočili s sodišča, namreč ne kršijo tretjega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje mučenje ali nečloveško in ponižujoče ravnanje z ljudmi.

Osumljeni so prepričani, da bi s prestajanjem kazni v visoko varovanem zaporu ADX v ameriški zvezni državi Kolorado kršili njihove osnovne človekove pravice. V omenjenem zaporu kazen prestajajo zaporniki, ki po mnenju ameriške oblasti predstavljajo najvišjo stopnjo grožnje. Glede na obtožnico peterici grozi dosmrtna zaporna kazen v samici.

ZDA njihovo izročitev zahtevajo zaradi domnevnih terorističnih dejanj. Med drugim je Abu Hamza, ki so ga v Londonu zaradi spodbujanja nasilja nad neverniki obsodili leta 2007, osumljen podpore afganistanskim teroristom v obdobju med letoma 1999 in 2001. Prav tako je menda nameraval v Oregonu med letoma 1999 in 2000 ustanoviti center za urjenje teroristov.