Brown bo vrnil 12.000 funtov

V kabinetu britanskega premiera Gordona Browna so danes potrdili, da bo predsednik vlade v državni proračun vrnil dobrih 12.000 funtov, ki so mu bili neupravičeno izplačani.

Objavljeno
12. oktober 2009 22.46
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
London  - V kabinetu britanskega premiera Gordona Browna so danes potrdili, da bo predsednik vlade v državni proračun vrnil dobrih 12.000 funtov, ki so mu bili neupravičeno izplačani kot povračilo za njegove službene stroške. Številne zlorabe pri prijavah stroškov s strani britanskih poslancev je maja letos prvi razkril časnik Daily Telegraph.

V Brownovem kabinetu so potrdili, da bo premier vrnil dobrih 12.000 funtov (dobrih 13.000 evrov), ki jih je v obdobju od leta 2004 do 2009 prejel za poplačilo stroškov na svojem drugem domu, med drugim za čiščenje, vzdrževanje vrta in pranje perila.

V kabinetu so sicer ponovili, da premier ni kršil obstoječih pravil, ampak se zgolj podreja novim omejitvam, ki so bile uvedene naknadno po medijskem razkritju zlorab in veljajo retrospektivno. Te omejitve je zastavil nekdanji državni uradnik sir Thomas Legg, ki mu je bila po izbruhu afere zaupana naloga, da preuči vse zahteve za povrnitev stroškov, ki so jih v minulih petih letih prijavili "zapravljivi" britanski poslanci.

Legg je med drugim odločil, da so na primer vsi računi za čiščenje, ki presegajo 2000 funtov letno, ali računi za vrtnarjenje, ki presegajo 1000 funtov letno, pretirani in bi jih morali poslanci povrniti. Kot je ugotovil Legg, je podobno kot premier Brown še kakih 500 poslancev sicer sledilo obstoječim pravilom, a so bile njihove zahteve vendarle neupravičeno visoke.

Posebna komisija britanskega parlamenta pa je medtem zaključila svojo prvo preiskavo v okviru omenjene afere. Gre za preiskavo o prijavi neupravičenih stroškov ter manipulaciji pravil, na osnovi katerih se poslancem izplačujejo nadomestila za bivanje v Londonu, s strani nekdanje britanske notranje ministrice Jacqui Smith.

Smithova, ki je zaradi škandala junija odstopila s položaja, se mora osebno opravičiti v predstavniškem domu, je odločila komisija, denarja, ki ga je neupravičeno prejela, pa ji ni treba vrniti. Smithova se je poslanskim kolegom danes že tudi opravičila. S podobnimi preiskavami se sooča še več deset britanskih poslancev.