Bruselj: deset zapovedi za Hrvaško

Bruselj je načeloma zadovoljen s Hrvaško, a opozarja na pomanjkljivosti, ki bi morale biti odpravljene do vstopa v EU.

Objavljeno
10. oktober 2012 08.18
Posodobljeno
10. oktober 2012 08.23
reu/eu
Peter Žerjavič, Bruselj; Ma. Ja., Delo.si
Peter Žerjavič, Bruselj; Ma. Ja., Delo.si

Bruselj − Evropska komisija v poročilu o Hrvaški ugotavlja, da se pozitiven razvoj v odnosih med Zagrebom in Ljubljano nadaljuje. Glede Ljubljanske banke in jamstev za nekdanje devizne depozite Bruselj ugotavlja, da se Hrvaška zavezala k obnovi pogajanj v okviru banke za mednarodne poravnave v Baslu. Cilj dveh strokovnjakov (Franceta Arharja in Zdravka Rogića) je po mnenju Bruslja poiskati vzajemno sprejemljivo pot k rešitvi vprašanja.

Bruselj je sicer načeloma zadovoljen s Hrvaško, a po drugi strani opozarja na pomanjkljivosti, ki bi morale biti odpravljene do vstopa v EU prvega julija prihodnje leto. Tako Evropska komisija, denimo, zahteva vzpostavitev močnega sistema za preprečevanje korupcije v državnih podjetjih, ukrepati mora za bolj učinkovit pravosodni sistem, ureditev mejnega prehoda z BiH pri Neumu po standardih EU...

Tudi v mednarodnem tisku je bilo zaslediti nekaj kritik Zagreba. Frankfurtski FAZ je, denimo, zapisal, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za vstop v Unijo. Poleg tega kritizira še EU in članice, češ da niso potegnile nauka iz izkušnje z Bolgarijo in Romunija, ki sta leta 2007 vstopili, ne da bi bili pripravljeni na članstvo.