Bruselj: Mesićeve izjave so neprimerne

Evropska komisija je ocenila, da so izjave hrvaškega predsednika v izmenjavi mnenj z italijanskim predsednikom o fojbah “neprimerne".Odzval se je Mešićev urad, ki pravi, da je Izjava Bruslja "enostranska in nekorektna".

Objavljeno
14. februar 2007 19.36
Stipe Mesić
Bruselj - Evropska komisija je danes ocenila, da so izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića v izmenjavi mnenj z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom o fojbah "neprimerne". "Jezik hrvaškega predsednika se zdi neprimeren," je danes v Bruslju dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen, medtem ko ustreznosti izjav italijanskega predsednika ni komentirala.

Tudi italijanski predsednik zapleta s fojbami v Strasbourgu, kjer se udeležuje plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ni želel komentirati. Tu sem, da odgovarjam na vprašanja o Evropski uniji in parlamentu, druga vprašanja pa naj mi zastavi vaš dopisnik v Rimu, je odgovoril.

Urad Mesića: Izjava Bruslja "enostranska in nekorektna"

Ocene Evropske komisije o nedavnih izjavah hrvaškega predsednika Stipeta Mesića v izmenjavi mnenj z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom o fojbah so "enostranske in nekorektne," so danes sporočili iz urada predsednika Mesića.

Iz Mesićevega urada so oceno o enostranskosti in nekorektnosti današnjih izjav komisije prenesli tudi vodji delegacij Evropske komisije na Hrvaškem Vincentu Degertu.

Mesić je v ponedeljek te izjave ocenil kot vpletanje v aktualne hrvaško-italijanske odnose, ne samo v zgodovinska dejstva. Menil je tudi, da v besedah italijanskih voditeljev "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Odzval se je tudi Drnovšek

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je v zvezi z izjavami hrvaškega predsednika Stipeta Mesića o fojbah italijanskemu kolegu Giorgiu Napolitanu poslal osebno pismo, katerega vsebine v uradu predsednika niso razkrili, piše na spletni strani www.rtvslo.si.

Sporno odlikovanje fašističnega upravitelja

Napolitano je v soboto na dan spomina na žrtve fojbe posmrtno odlikoval fašističnega upravitelja Zadra Vicenca Serretnina, fojbe pa je označil za "barbarstvo stoletja", "slovansko krvoločno sovraštvo" in težnje za prilaščanje ozemlja.

Mesić je v ponedeljek te izjave ocenil kot vpletanje v aktualne hrvaško-italijanske odnose, ne samo v zgodovinska dejstva. Menil je tudi, da v besedah italijanskih voditeljev "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Hrvaška ministrica za zunanje odnose in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarović pa je prav tako v ponedeljek poudarila, da je treba "zgodovino prepustiti zgodovinarjem". Mesićev odziv pa je opisala kot "neprijetno" presenečenje zaradi "vsebine in tona" izjav italijanskega predsednika.