Bruselj obžaluje prepoved parade ponosa v Srbiji

Organizatorji bodo v soboto v Beogradu pripravili »parado ponosa med štirimi stenami«.

Objavljeno
04. oktober 2012 18.26
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Evropski komisar za širitev Štefan Füle obžaluje odločitev srbskih oblasti, da iz varnostnih razlogov že drugo leto zapored prepovejo parado ponosa za pravice homoseksualcev v Beogradu, ki je bila napovedana za soboto. Ob tem ostro obsoja grožnje skrajnih skupin, srbske oblasti pa poziva, naj jih raziščejo in kršitelje privedejo pred sodišče.

Vse države, ki se želijo pridružiti EU, morajo v celoti spoštovati njene temeljne vrednote, kamor vsekakor sodi spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravico do zborovanja, izražanja ter nediskriminacije na podlagi spola, rase, veroizpovedi in tudi spolne usmeritve, je danes v Bruslju po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril Fülejev tiskovni predstavnik Peter Stano.

Komisar »ostro obsoja ustrahovanje in grožnje skrajnih organizacij v Srbiji, uperjene proti organizatorjem parade, ter obžaluje, da so bile te grožnje ocenjene kot dovolj resne, da je bila prepoved parade ponosa iz varnostnih razlogov utemeljena«. Poleg tega pričakuje, da bodo srbske oblasti te grožnje preiskale in kršitelje privedle pred sodišče.

Prav tako Füle srbske oblasti poziva, naj zagotovijo popolno spoštovanje pravice do zborovanja in izražanja ter poskrbijo za to, da bo v prihodnje miroljubno zborovanje dovoljeno. V Bruslju od Beograda pričakujejo tudi, da bo spodbujal odprto in konstruktivno razpravo o priznanju in zaščiti pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev ter na sploh vseh manjšin.

O tem, kako bo prepoved parade ponosa vplivala na ton poročila o napredku Srbije na poti v EU, ki ga bo komisija objavila 10. oktobra, Stano danes ni želel ugibati. »Vsa vprašanja bodo dobila odgovore v poročilu,« je dejal.

Pillay: Parado naj omogočijo

Na odločitev o prepovedi parade ponosa v Beogradu se je danes kritično odzvala tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Srbske oblasti je pozvala, da se zoperstavijo predsodkom in parado omogočijo, so po pisanju STA sporočili iz Ženeve.

Parada med štirimi stenami

Organizatorji parade ponosa so medtem danes napovedali, da se bodo zaradi prepovedi sobotnega shoda obrnili na ustavno sodišče, namesto njega pa bodo pripravili »parado med štirimi stenami« v beograjskem Medija centru. Pri tem pričakujejo podporo in navzočnost številnih znanih osebnosti. Član organizacijskega odbora parade Goran Miletić je ob tem še poudaril, da parada ponosa ni cirkus, ki bo kar tako izginil iz mesta, saj bodo predstavniki LGBT tu ostali.