Bruselj poziva k prepovedi cigarete v službi in baru

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu je v Bruslju pozval k prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih v Evropski uniji. Slovenija naj bi strožji protikadilski zakon sprejela do poletja.

Objavljeno
30. januar 2007 18.34
Bruselj – Veliko držav v Evropski uniji je že uveljavilo različne stopnje prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih, tudi restavracijah, zato je "čas za razpravo na evropski ravni", je danes ob predstavitvi protikadilske zelene knjige v Bruslju poudaril evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu. "Celovita prepoved bi bila najučinkovitejša," je poudaril in pozval vse članice EU, naj sledijo zgledu Irske, Italije, Malte in Švedske, ki so cigareto v zaprtih javnih prostorih že prepovedale.

Irska je prva članica EU, ki je popolno prepoved cigarete v zaprtih javnih prostorih uvedla leta 2004, nato pa so ji s strogimi ukrepi sledile Italija, Malta in Švedska, ki dovoljujejo ločene in dobro zračene kadilske kotičke v restavracijah in barih. Junija naj bi temu zgledu sledili Estonija in Finska, prihodnje leto pa še Francija, ki naj bi sicer kmalu uvedla prepoved kajenja v knjižnicah, bolnišnicah in pisarnah.

Komisar za zdravje je takšne težnje označil kot "spodbudne". Celo v Nemčiji, ki je vedno veljala za "kadilski in tobačni paradiž", poteka konkretna razprava o tem, kako omejiti kajenje, je poudaril. Kiprianu sicer upa, da bodo imele do konca njegovega mandata, to je do konca leta 2009, vse države EU enotno protikadilsko politiko. Celovita in enotna protikadilska politika bo prispevala tudi k lažjemu nadzorovanju in uveljavljanju predpisov, je dejal.

Eurobarometrova raziskava kaže, da 80 odstotkov Evropejcev podpira prepoved kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih, naklonjena pa ji je tudi tudi večina kadilcev - 70 odstotkov, je povedal komisar. "Zanimivo je, da prepoved najbolj podpirajo prav v štirih državah, ki so najbolj kadilsko čiste," je poudaril.

Restavracije, v katerih so uvedli prepoved kajenja,"niso bankrotirale, ljudje še vedno pijejo in jedo v takšnih restavracijah", je poudaril Kiprianu ob predstavitvi zelene knjige, s katero je Evropska komisija danes sprožila trimesečno javno posvetovanje o nadaljnjih protikadilskih ukrepih v EU.

Slovenija naj bi do poletja sprejela novi protikadilski zakon, ki naj bi zvišal starostno mejo za kajenje in prepovedal cigareto v vseh delovnih in javnih prostorih brez izjem, ki jih dovoljuje sedanji zakon.

In kako je z enotnostjo protikadilske politike v institucijah Unije? Z novim letom je kajenje popolnoma prepovedano v vseh stavbah Evropskega parlamenta in v Evropski komisiji, medtem ko na Sodišču Evropskih skupnosti uradne prepovedi za zdaj ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča, a le v posebnih prostorih za kadilce.

Kakšno protikadilsko politiko imajo posamične članice EU?

Italija, Malta in Švedska dovoljujejo ločene in dobro zračene kadilske kotičke v restavracijah in barih. Tej trojici naj bi junija sledili Estonija in Finska, prihodnje leto pa še Francija, ki naj bi sicer naslednji teden uvedla prepoved kajenja v knjižnicah, bolnišnicah in pisarnah.

V Belgiji, Litvi, Španiji, na Cipru, Nizozemskem in v Sloveniji veljajo določene stopnje prepovedi kajenja, medtem ko tudi v vseh drugih državah veljajo določeni omejevalni ukrepi v vseh večjih zgradbah.

Slovenija naj bi do poletja sprejela novi protikadilski zakon, ki naj bi zvišal starostno mejo za kajenje in prepovedala cigareto v vseh delovnih in javnih prostorih brez izjem, ki jih dovoljuje sedanji zakon.

In kako je z enotnostjo protikadilske politike v institucijah unije? Z novim letom je cigareta popolnoma prepovedana v vseh stavbah Evropskega parlamenta in v Evropski komisiji, medtem ko na Sodišču Evropskih skupnosti uradne prepovedi za zdaj ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča, a le v posebnih prostorih za kadilce.

Komisija je sicer sredi januarja v sklopu protikadilskih prizadevanj sprožila niz televizijskih oglasov o nevarnosti pasivnega kajenja za otroke, ki se predvajajo v vseh članicah. "Pasivno kajenje vsako leto ubije 19.000 Evropejcev, ki ne kadijo," svari Kiprianu.