Bruselj proti Fidžiju

Evropska komisija se zavzema za ukinitev humanitarne pomoči Fidžiju. Bruselj trdi, da se je komisija za to potezo odločila „zaradi kršitev demokracije v tej državi“.

Objavljeno
20. januar 2007 08.36
Bruselj - Evropska komisija je Fidžiju predlagala začetek pogovorov v skladu s sporazumom iz Cotonouja med EU in 76 afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami, kar bi lahko imelo za posledico ukinitev pomoči Fidžiju. Kot so sporočili v Bruslju, se je komisija za to potezo odločila zaradi kršitev demokracije v tej državi po državnem udaru decembra lani, ki pomenijo tudi kršitev sporazuma iz Cotonouja.

"Ta korak sem državam članicam EU predlagal zaradi kršenja človekovih pravic, demokratičnih načel in vladavine prava. Upam, da bomo te razmere s pogovori izboljšali v dobro prebivalcev Fidžija, tako da se bomo izognili prekinitvi sodelovanja," je pojasnil evropski komisar za razvoj in humanitarno pomoč Louis Michel.

EU naj bi Fidžiju za reformo industrije sladkorja, od katere je odvisnih 900.000 prebivalcev te otoške države v Tihem oceanu, v osmih letih namenila 156,5 milijona evrov. Poleg tega naj bi unija državi od leta 2008 v petih letih namenila še približno 29,5 milijona evrov pomoči za druge namene.

Državni udar 5. decembra lani, po katerem je položaj premiera v začetku januarja prevzel vodja udara, poveljnik Voreqe Bainimarama, je bil že četrti udar v tej državi v zadnjih 20 letih. Mednarodna skupnost se je nanj odzvala z ogorčenjem, nekatere države, med njimi Avstralija, Nova Zelandija in ZDA, pa so proti Fidžiju zaradi udara že uvedle sankcije.