Bruselj za prepoved smrtne kazni

Dosedanja prizadevanja Unije za ukrepanje proti smrtni kazni v okviru ZN so bila neuspešna, saj sta stalni članici VS ZN Kitajska in ZDA, blokirali sprejem resolucije.

Objavljeno
04. februar 2007 15.51
Evropski parlament
Bruselj - Evropski parlament je ta teden na dvodnevnem plenarnem zasedanju v Bruslju sprejel resolucijo o pobudi za vsesplošni moratorij za smrtno kazen. Evropski poslanci so nemško predsedstvo Evropske unije pozvali, naj zagotovi, da bo resolucija čim hitreje posredovana Generalni skupščini Združenih narodov, ki naj "nemudoma in brezpogojno" sprejme svojo "resolucijo o vsesplošnem moratoriju za usmrtitve, katerega izvajanje bi moral nadzorovati generalni sekretar ZN".

Pobudo za resolucijo dala Italija

Resolucija Evropskega parlamenta temelji na pobudi italijanskega parlamenta, sprejeti julija lani, naj italijanska vlada "po posvetovanju s partnerji EU, vendar ne da bi to morali soglasno odobriti, na naslednji generalni skupščini ZN vloži predlog resolucije o vsesplošnem moratoriju za smrtno kazen, da se ta popolnoma odpravi po vsem svetu".

Evropski poslanci v resoluciji pozivajo institucije in članice unije, naj si politično in diplomatsko "po svojih najboljših močeh" prizadevajo, da bo "takšna resolucija na tekoči generalni skupščini ZN uspela".

K previdnosti pri umeščanju pobude o splošnem moratoriju za smrtno kazen na dnevni red ZN je na zasedanju parlamenta pozvala tudi komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner. "Najpomembneje je zagotoviti pozitiven rezultat in preprečiti dvoumnega," je poudarila.

Dosedanja prizadevanja Unije neuspešna

Dosedanja prizadevanja Unije za ukrepanje proti smrtni kazni v okviru ZN so bila namreč neuspešna, saj sta Kitajska in ZDA, ki smrtno kazen pogosto uveljavljata, stalni članici VS ZN.

Smrtna kazen je sicer trenutno popolnoma prepovedana v 88 državah, tudi v vseh članicah unije. V enajstih državah je uporaba dovoljena le v izrednih stanjih, na primer v vojnem času, 29 držav pa kazni zakonsko ni odpravilo, vendar je niso izvedle že več kot deset let.

V 69 državah ali ozemljih po svetu pa smrtno kazen še izvajajo. Za 90 odstotkov vseh smrtnih obsodb po svetu so po podatkih človekoljubnih organizacij odgovorni Kitajska, Iran, Savdska Arabija in ZDA, ki pogosto na smrt obsodijo tudi mladoletnike.