Bruselj zateguje zanko okoli Hrvaške

Ukrepi vključujejo strožji nadzor spoštovanja zavez in zamrznitev denarja za uvedbo schengna.

Objavljeno
18. september 2013 14.29
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Evropska komisija je začela postopek ukrepanja proti Hrvaški, ker na področju evropskega pripornega naloga (lex Perković) ne spoštuje prava EU.

Ukrepi vključujejo tako aktiviranje strožjega nadzora spoštovanja zavez (podobno kot ga imata Bolgarija in Romunija) na področju pravosodja in notranjih zadev kot tudi zamrznitev denarja za uvedbo schengna (omenja se osemdeset milijonov evrov za leto 2014). Ukrepanje temelji na 39. členu hrvaške pristopne pogodbe.

Potem ko sta komisarka za pravosodje Viviane Reding in komisar za širitev Štefan Füle informirala kolegij komisarjev o dogajanju, je Bruselj danes začel posvetovanja s članicami o ukrepih.

Članice morajo odgovoriti v desetih dneh. Njihovo mnenje za komisijo ni zavezujoče in ne more ustaviti postopkov komisije.

Redingova je v zadnjih mesecih večkrat opozorila na nesprejemljivost ravnanja Hrvaške, saj je tri dni pred vstopom omejila veljavnost pripornega naloga na kazniva dejanja, storjena po 7. avgustu 2002. Tako je, denimo, pred pregonom zaščiten nekdanji udbovec Josip Perković, ki ga išče Nemčija, ker da je vpleten v usmrtitev hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića leta 1983.

Hrvaško ravnanje v Bruslju obravnavajo kot hujšo kršitev pravnega reda EU.