Brutalni posnetki iz gruzinskih zaporov sprožili proteste

Škandal utegne vplivati na izid parlamentarnih volitev 1. oktobra. Doslej sta zaradi njega odstopila že dva ministra.

Objavljeno
20. september 2012 22.15
GEORGIA-PRISON-ABUSE-VOTE
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - V gruzinskem glavnem mestu Tbilisiju že dva dni potekajo množični protesti proti brutalnim zlorabam zapornikov v tamkajšnjem zaporu­ Gldan. Protestni shodi­ so bili tudi v številnih drugih mestih v Gruziji.

Za razkritje škandala sta poskrbeli opozicijski televizijski postaji Maestro ter TV-9, ki je v lasti najbogatejšega Gruzinca in voditelja opozicijske stranke Gruzinske sanje Bidzina Ivanišvilija, na katerega že letijo očitki o zrežirani provokaciji s ciljem vplivati na izide parlamentarnih volitev 1. oktobra. Posnetki, na katerih zaporniški varnostniki z gumijevkami ter metlinimi ročaji posiljujejo na pol gole zapornike, nad njimi se izživljajo tudi s pestmi, so sprožili največje spontane proteste v samostojni gruzinski zgodovini. Pred zapor z omadeževanim ugledom se zgrinja čedalje več ljudi.

»Ko sem zadnjič obiskala sina, je bil videti zelo prestrašen. Zdaj mi je jasno, zakaj. Naši zapori so kot celice gestapa,« je bila ogorčena mati enega od zapornikov Veriko Kapanadze. Protestniki - številni v rokah nosijo metle - se zgrinjajo tudi pred ministrstvo za notranje zadeve in pozivajo k odstopu ministra za notranje zadeve Bača Ahalaje, ki naj bi zlorabe odredil. Vsaj tako trdi nekdanji uslužbenec zapora Vladimir Bedukadze, ki je posnetke predal televizijskim postajam, nato pa pobegnil v tujino. Pred tem je v intervjuju povedal, da je bila z zlorabami seznanjena tudi ministrica za izvrševanje kazni Katuna Kalmakelidze, ki je že odstopila. Svoj odstop je danes zvečer napovedal tudi minister Ahalaje.

»Kar se je zgodilo v Gldanu, je škandalozno dejanje, ki krši človeško dostojanstvo in pravice. Organizatorji, izvrševalci in tisti, ki so takšno ravnanje dovolili, zaslužijo najhujšo kazen. Zaprti bodo več let,« je gruzinski predsednik ­Mihail Sakašvili povedal po izrednem srečanju s premierom, ministrom za pravosodje ter generalnim državnim tožilcem. Napovedal je reforme sistema za prestajanje kazni ter začasno zamenjavo zaporniških paznikov s policisti. Petnajst paznikov ter drugih uslužbencev zapora, ki so osumljeni mučenja, so že prijeli. Generalni državni tožilec Murtaz Zodelava je javnosti predstavil teorijo o zrezirani provokaciji, za katero naj bi poskrbel član opozicijske stranke Gruzinske sanje Tamaz Tamazišvili, ki naj bi v zameno za zrežirane posnetke mučenja uslužbencem zapora ponudil ogromno denarja. Obtožbe je že zanikal Ivanišvili, ki je za zdaj najresnejši kandidat za predsedniške volitve oktobra leta 2013, na katerih Sakašvili ne more več sodelovati, saj ustava dovoljuje največ dva mandata. Sedanji predsednik je zato že poskrbel za spremembe ustave, s katerimi so zmanjšali predsedniške in okrepili pristojnosti premiera, kar naj bi postal prav Sakašvili.