Budimpešta v strahu pred novim valom nasilja

Madžarska policija se ponovno pripravlja na morebitno nasilje, ki bi lahko izbruhnilo ob praznovanju državnega praznika. Obveščevalna služba opozarja na grožnje desničarskih skrajnežev.

Objavljeno
14. marec 2007 15.30
Budimpešta - Skoraj šest mesecev po tem, ko so protivladni protesti prvič pretresli madžarsko prestolnico Budimpešto, se policija spet pripravlja na morebitno nasilje, ki bi lahko izbruhnilo ob četrtkovem praznovanju državnega praznika, ob katerem se Madžari spominjajo revolucije leta 1848. Mnogi menijo, da se bo letošnje praznovanje namreč sprevrglo v spopad med nasprotniki madžarske vladajoče socialistične stranke in policijo.

Po podatkih obveščevalnih služb naj bi desničarski skrajneži poskušali nasilno prekiniti četrtkovo praznovanje ter tudi vdreti v parlament. Čeprav policija še preučuje verodostojnost teh groženj, bo zaradi dogodkov, ki so pretresli državo v zadnjem času, verjetno v četrtek na ulicah po državi v pripravljenosti več deset tisoč policistov.

Napovedane množične demonstracije proti sedanji vladi

Za 15. marec je skupina organizacij, ki zahtevajo odstop premiera Ferenca Gyurcsanyja, napovedala množične demonstracije, je povedal glavni organizator protestov Karoly Faber. Shod pa bo organizirala tudi največja opozicijska stranka Fidesz.

Protesti proti sedanji socialistični vladi, ki so jih povzročile informacije, da je premier pred parlamentarnimi volitvami aprila lani ljudstvu lagal o stanju gospodarstva v državi, so se sicer začeli lansko jesen. Huligani in desničarski ekstremisti so zažigali avtomobile in obmetavali policijo s kamni ter vdrli na sedež državne televizije.

Po nekajdnevnem obdobju miru so se spopadi obnovili ob 50. obletnici madžarske revolucije 23. oktobra lani, ko je bilo ranjenih 16 protestnikov. Takrat je Fidesz obtožil policijo, da je namerno zrinila nasilneže med ljudi, ki so v okviru protestov Fidesza mirno protestirali ter potem z gumijastimi naboji in solzivcem obračunala z vsemi.

Mnogi Madžari pa bodo praznik zaradi lastne varnosti raje preživeli doma. "Zunaj bo kot na bojišču," je dejal nekdanji vojak Denes Meszaros in dodal, da "bo ostal doma in da isto priporoča ostalim."