Bundestag za predsednika izvolil Lammerta

Nemški bundestag se je sestal na ustanovnem zasedanju, na katerem je z veliko večino za predsednika parlamenta ponovno izvolil Norberta Lammerta iz vrst Krščanskodemokratske unije kanclerke Angele Merkel.

Objavljeno
27. oktober 2009 16.25
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Berlin - Nemški bundestag se je danes, točno mesec dni po zveznih parlamentarnih volitvah, sestal na ustanovnem zasedanju, na katerem je z veliko večino za predsednika parlamenta ponovno izvolil Norberta Lammerta iz vrst Krščanskodemokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel.

60-letni Lammert je prejel 522 od 617 glasov, kar predstavlja dobrih 84 odstotkov podpore, medtem ko je bil pred štirimi leti izvoljen s skoraj 92-odstotno podporo. 66 poslancev je glasovalo proti njemu, 29 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Ustanovno zasedanje je v skladu s tradicijo vodil najstarejši poslanec, ki je bil tokrat 73-letni Heinz Riesenhuber (CDU). Ob začetku zasedanja je banke in koncerne spomnil na njihovo odgovornost pri reševanju gospodarske krize. Naloga novega parlamenta pa je po njegovem ustvariti pogoje za preprečitev ponovne krize.

17. sklic 622-članskega bundestaga ima osem poslancev več, kot jih je v poslanskih sedežih sedelo ob začetku prejšnjega sklica. V novem bundestagu pripadata CDU in njeni sestrski stranki CSU skupno 239 poslanskih sedežev, SDP, ki je na septembrskih volitvah doživela zgodovinski poraz, jih ima 146, FDP 93, Leva stranka 76, Zeleni pa 68.

Volitve novega kanclerja - ta položaj bo znova pripadel Merklovi - in zaprisega nove nemške vlade, ki bo tokrat črno-rumena, saj jo bodo sestavljale CDU, CSU in FDP, so na dnevnem redu zasedanja bundestaga v sredo.