Burma pomilostila več deset političnih zapornikov

Še danes bodo na svobodo izpustili 56 zapornikov, preostale bodo pomilostili do konca leta.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.25
MYANMAR-PRISONERS-POLITICS-RIGHTS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Jangon - Burmanska vlada je pomilostila 56 političnih zapornikov, ki naj bi jih še danes izpustili iz zapora. Do konca leta naj bi oblasti pomilostile še vse preostale politične zapornike.

»Danes bo vlada izpustila 56 političnih zapornikov,« je dejal Hla Maung Šve, svetovalec burmanskega predsednika Theina Seina.

»Po naših podatkih bo danes izpuščenih 56 političnih zapornikov. Lahko potrdimo, da so ravnokar izpustili tri zapornike,« je novico potrdil Thet Oo iz zveze nekdanjih političnih zapornikov, ki je razkril, da je večina političnih zapornikov pripadnikov etničnih manjšin.

Po letu 2003, ko je državi nehala vladati vojaška hunta, je režim predsednika Theina Seina v več valovih pomilostil več sto vladnih oporečnikov, menihov, novinarjev in odvetnikov.

Različne organizacije za človekove pravice burmanski vladi sicer očitajo, da izkorišča pomilostitve za pridobivanje točk pri mednarodni skupnosti, saj se zanje odloča v času pomembnih diplomatskih pogajanj.

Julija letos je Burma pomilostila 73 političnih zapornikov in tako izpolnila del obljube, ki jo je Thein Sein pred tem dal med obiskom v Veliki Britaniji. Takrat je napovedal, da bo do konca leta pomilostil vse politične zapornike.

Natančno število političnih zapornikov v Burmi sicer ni znano. Julija je tajsko združenje za pomoč političnim zapornikom v Burmi ocenilo, da je za rešetkami v tej državi še kakih 80 disidentov, še okoli 70 ljudi pa čaka na sojenje.