Burno o novih pravilih za pilote

»Varnost potnikov ni politična nogometna žoga,« opozarjajo v Bruslju.

Objavljeno
06. oktober 2013 19.07
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Bruselj - V EU že nekaj tednov vrši zaradi novih pravil za pilote. Predlagateljica Evropska komisija je pred sredinim glasovanjem v Evropskem parlamentu zagnala kampanjo v bran svojim pravilom in odločno zavrnila »mite«, ki jih širijo nekateri predstavniki pilotov. »Varnost potnikov ni politična nogometna žoga,« opozarjajo v Bruslju.

V zelo vroči razpravi o delu in počitku pilotov se je pojavilo »veliko mitov, zavajajočih in netočnih informacij«, zato je čas, da se preusmerimo nazaj k dejstvom, je poudarila tiskovna predstavnica komisarja za promet Siima Kallasa, Helen Kearns.

»Z varnostjo potnikov se ne bi smelo igrati kot s politično nogometno žogo. A bojim se, da prav to počnejo nekateri med tistimi, ki trdijo, da govorijo v imenu evropskih pilotov,« je tiskovna predstavnica pojasnila Kallasovo stališče.

Evropski poslanci so razdeljeni

Ti, ki se predstavljajo kot zastopniki velikega dela evropskih pilotov, s popolnoma netočnimi informacijami, ki so jih razširili v javnosti, tudi močno lobirajo v Evropskem parlamentu, je še opozorila Kearnsova.

Evropski poslanci so razdeljeni. Na tej točki je o tem, kako se bo razpletla zgodba v Strasbourgu, mogoče le ugibati. Odbor za promet je sicer predlog komisije konec septembra zavrnil, a to ne pomeni nujno, da ga čaka enaka usoda na plenarnem zasedanju.

Zeleni in evropska levica bodo glasovali proti, evropski socialisti so razdeljeni. V največji politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki, in evropski liberalci, bodo po pričakovanjih v glavnem glasovali za predloge novih pravil.

V komisiji sicer priznavajo, da so nekateri piloti resno zaskrbljeni, da se bodo njihovi pogoji dela poslabšali, a poudarjajo, da bodo vse obstoječe kolektivne pogodbe, še posebej za pilote v velikih letalskih družbah, ostale veljavne in nespremenjene.