Bush Abasu namenil okoli 86 milijonov dolarjev pomoči

Ameriški predsednik George Bush je za krepitev palestinskih varnostnih sil, zvestih palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu, odredil pomoč v višini 86 milijonov dolarjev.

Objavljeno
31. januar 2007 12.34
George Bush
Washington - Ameriški predsednik George Bush je za krepitev palestinskih varnostnih sil, zvestih palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu, odredil pomoč v višini 86 milijonov dolarjev (66 milijonov evrov), je danes sporočila Bela hiša. Gre za pomoč v obliki nesmrtonosnih potrebščin, kot so vozila in uniforme, ter za pomoč pri urjenju varnostnih sil.

Podpora za reformo palestinskih varnostnih sil

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe, želijo ZDA z omenjeno pomočjo pomagati Palestincem pri izgradnji "legitimnih varnostnih sil", ki bodo v Gazi in na Zahodnem bregu "uveljavljale zakon in red, se borile proti terorju ter lajšale gibanje po palestinskih območjih". Denar bo zato namenjen "podpori prizadevanjem za reformo palestinskih varnostnih sil pod neposrednim poveljstvom predsednikovega urada," je povedal Johndroe.

Pomoč je del širših prizadevanj ZDA za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa, Abasu pa naj bi pomagala pri preprečevanju napadov palestinskih skrajnežev na Izrael, saj ti škodujejo mirovnim prizadevanjem in škodijo odnosom med Palestinci in Izraelom.

ZDA se zavedajo, da je krepitev palestinskih varnostnih sil težka naloga, saj prihaja do razprtij tudi znotraj njih, pa je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Sean McCormack. " Vendar smo zavezani temu cilju," je dejal.