Bush bo še prosil demokrate

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid in predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije sta opozorila predsednika Georgea Busha, naj si ne dovoli napasti Irana

Objavljeno
20. januar 2007 10.28
Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid in predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi
Washington - Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade in predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije sta opozorila predsednika Georgea Busha, naj si ne dovoli napasti Irana brez izrecnega dovoljenja kongresa. Reid je v Nacionalnem novinarskem klubu v Washingtonu dejal, da Bush nima avtoritete za kaj takšnega in mora najprej prositi kongres za dovoljenje.

Demokratska voditelja sta preventivno opozorilo izdala potem, ko so Bush in člani njegove administracije zadnji teden dni okrepili kampanjo opozarjanja na iransko vmešavanje v notranje zadeve Iraka. Bush je v svoji najavi nove strategije za Irak poudaril, da bodo ameriške sile preprečile dotok orožja in druge podpore upornikom v Iraku iz sosednjih držav, poleg tega pa je v Perzijski zaliv poslal dodatno letalonosilko.

Obrambni minister ZDA Robert Gates izdaja opozorila Iranu, naj si ne misli, da so ameriške zmogljivosti zaradi štiriletnega posredovanja v Iraku sedaj omejene. Gates je sicer pred kongresom pričal, da je Bush z grožnjami mislil na to, da bodo ameriške sile posredovale proti zunanjim dejavnikom znotraj Iraka, čeprav pa ni izključil možnosti, da bi se kaj zgodilo tudi čez mejo.

Bush je povsem zanemaril predlog tako imenovane Bakerjeve komisije strokovnjakov za zunanjo politiko pod vodstvom nekdanjega državnega sekretarja Jamesa Bakerja, ki so mu priporočili, naj se z Iranom in Sirijo začne pogajati. Sopredsedujoči Bakerjevi komisiji, nekdanji kongresnik Lee Hamilton je v petek v odboru predstavniškega doma dejal, da bi se administracija morala pogajati. Vprašal je, ali ima administracija res tako malo zaupanja v lastne diplomate, da se jih boji soočiti z nekom, ki ima drugačno mnenje.

Predstavniški dom reformiral program kongresnih pažev

Predstavniški dom ameriškega kongresa je brez težav reformiral program kongresnih pažev. To so srednješolci, ki se v Washingtonu učijo osnov ameriške politike predvsem z raznašanjem papirjev in kuhanjem kave kongresnikom. Pred lanskimi kongresnimi volitvami je odmeval škandal spolnega nadlegovanja fantov iz programa in demokratsko vodstvo je z reformo utrdilo nadzor.

Škandal še enega republikanca

Piko na i porazu republikancev pred volitvami novembra lani je dal škandal republikanskega kongresnika Marka Foleyja iz Floride, ki je mladoletnikom iz programa pažev pošiljal nagajiva elektronska sporočila in upal na kaj več. Foley se je v skladu s tradicijo skorumpiranih ameriških kongresnikov razglasil za alkoholika, odstopil s položaja in se skril v kliniko za zdravljenje odvisnosti, njegova stranka pa je na volitvah doživela boleč poraz.

Reforma programa kongresnih pažev prinaša razširitev nadzornega odbora s petih na osem članov, med katerimi bosta po novem tudi predstavnik pažev in oče ali mati enega od sedanjih ali nekdanjih pažev. Preostali člani odbora bodo po dva kongresnika iz republikanske in demokratske stranke, sekretar predstavniškega doma in kongresni "orožnik", to je protokolarni šef policije. Odbor se bo po novem sestajal precej pogosteje kot prej.